Wistjij
Sport

Wist jij dat het kraken van sloten een sport is?

Lockpicking is een vaardigheid die je weleens voorbij ziet komen in films en andere media wanneer een actieheld een slot kan openen met een paperclip. Natuurlijk is dit ontzettend overdreven en gaat dit never nooit zo makkelijk zoals dat in deze films gaat maar het is wel degelijk gebaseerd op iets dat dus echt mogelijk is.

Maar in het echt kan het makkelijk uren duren voordat je een slot open krijgt. Helemaal als je er nog niet bekend mee ben, dan kan dat zelfs wel weken of maanden duren voordat je een bepaald slot open krijgt. Het is echt een vaardigheid die je jezelf moet aanleren en hier komt veel oefening aan de pas.

Een goede dosis theoretische kennis is zeker aan te raden voordat je begint zodat je wel wat je nou probeert te bereiken binnen in het slot met lockpicken. Maar daarnaast is het alleen maar oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Er zijn verschillende groepen lockpickers verspreid over Nederland die samenkomen om gezellig samen te oefenen. Maar vaak zijn deze groepen erg voorzichtig met nieuwe leden. Dit omdat sommige mensen proberen misbruik te maken van de vaardigheid lockpicking.

Deze verenigingen zijn er nieteens bang voor dat dat deze mensen gaat lukken, omdat dat best wel lastig is. Maar het trekt gewoon mensen aan met de verkeerde intenties omdat het de kunst van sloten openen is. Criminelen verwachten dat het in gezet kan worden voor praktische doeleinden. Maar dit valt bar tegen omdat het gewoon heel veel oefening vereist en er daarnaast gewoon nooit zekerheid bied om sloten open te krijgen. Lockpicking is een bezigheid een sport en geen gereedschap.

Het is voor mensen die het leuk vinden om uren te knutselen en priegelen met een lockpick set en niet voor mensen die alleen maar zo snel mogelijk een slot proberen open te krijgen. Als dit je doel is dan zul je heel snel gefrustreerd raken en dan lukt het helemaal niet meer om het slot nog open te krijgen.

Dus in plaats van uren zitten peuteren met geavanceerde instrumenten is het voor deze mensen veel makkelijker om gewoon met grof geweld hun doel te bereiken. Lockpicking is dus echt een sport voor de liefhebbers en geen gereedschap!

Wist jij dat het kraken van sloten een sport is?