Wistjij
Image default
Sport

Waarom is fietsen gezond?

Fietsen is gezond. Dat weten we allemaal. Maar welke gezondheidsvoordelen zijn dan precies verbonden aan fietsen? Dat leg ik je uit in dit artikel. Het is zo dat sporten over het algemeen positief is voor je gezondheid. Maar fietsen is in de meeste gevallen (samen met zwemmen) nét iets beter dan andere sporten.

 

## Reden 1: Lage impact op botten

Met fietsen werk je op een lichte manier aan de spieren in je benen. Na verloop van tijd zal het resulteren in meer gespierde benen, wat weer goed is voor je bottenniveau en werkgebied. Lagere impact én langere recuperatietijd dus!

Iets wat je ook bereikt met bijvoorbeeld hardlopen. Maar bij hardlopen, krijgen je botten het relatief zwaar te verduren telkens wanneer je je voet met je volledige lichaamsgewicht terug op de grond laat zakken. Door op een loopband te hardlopen beperk je dit in enige mate maar deze “schokken” voor je botten heb je dus helemaal niet bij fietsen.

 

## Reden 2: Het is mentaal goed om andere omgevingen te ontdekken

Als je ervoor kiest om buiten te fietsen, dan kom je in een andere omgeving terecht. Het is dan ook beter voor je mentale gezondheid.

Waarom? Op straat woont een hele andere wereld dan thuis bijvoorbeeld. Je krijgt hiermee nieuwe interesses, ervaringen en contacten die je normaal gesproken zou missen als jij altijd op de weg blijft fietsen.

Zelfs als je er voor kiest om met een fietstrainer thuis te fietsen, dan kun je middels VR of beelden op je televisie/iPad of dergelijke virtueel in een andere wereld terecht komen. Ook dat helpt je mentaal om een andere omgeving te ervaren.

 

 

## Reden 3: Je kunt je hartslag goed controleren

Fietsen is een duursport. Ten minste als je geen sprints doet. Daardoor kun je je hartslag goed onder controle houden. En dat is dan weer ideaal voor iedereen dat aan zijn/haar conditie wilt werken.

Om op hartslag te fietsen, dien je uiteraard wel een degelijke hartslagmeter aan te schaffen. Liefst kies je daarbij voor een hartslagmeter dat je rond je borst dient te bevestigen. Deze zijn nu eenmaal het nauwkeurigste. Een horloge met hartslagmeter is vele malen minder nauwkeurig en daarom niet aangeraden als je echt hartslagprogramma’s wilt volgen.

 


 

 

## Reden 4: Van fietsen word je slimmer

Fietsen is niet alleen gezond voor je fysiek lichaam. Ook je hersenen krijgen er een positieve boost van. Dat blijkt uit onderzoek dat in 2008 werd gedaan door Professor John Ratey, auteur van Hoe jouw hoofd ooit zal worden genoemd en Mijn lichaam kan ik veranderen (met David Bayless).

Hieruit bleek dat fietsers die drie keer per week tien kilometer fietsten met 11% meer hersencellen over hadden dan mensen die nooit gingen fietsen.

En dat is toch heel wat!

 

https://www.crosstrainers-vergeleken.nl