Wistjij
Image default
Tuin en buitenleven

Tips voor het veilig werken op het land

We kunnen niet zonder onze boeren, die voor dag en dauw klaar staan om voor ons eten te zorgen. Soms wordt dit werk door anderen ook nog eens onderschat, het is zwaarder werk dan de meesten denken. Daarnaast is het werk op het land ook zeker niet zonder gevaar. Hier nog eens wat tips op een rijtje wat het werken op het land veiliger kan maken.

Kies voor de juiste onderdelen

Het ligt misschien voor de hand, maar het kiezen van de juiste onderdelen is de eerste stap die je moet zetten. Als je begint met werken in de agrarische sector is dit iets waar je je goed voor moet inlezen. Maar als je ervaren bent is het nog steeds belangrijk om goed op te letten of bijvoorbeeld de onderdelen van een trekker aan vervanging toe zijn. Heb je net nieuwe onderdelen, blijf ze dan goed onderhouden. Zo zorg je ervoor dat ze netjes blijven en daarom nog lang mee kunnen.

Onderschat niet het gevaar van machines

Werken met machines is en blijft gevaarlijk werk. Onderschat dit daarom niet. Veel weten dit, maar toch is het belangrijk dit te benadrukken. Tijdens opleiding in de agrarische sector wordt niet voor niks hier aandacht aan besteed. Vooral draaiende assen, zoals de aftakas is een onderdeel waar je goed bij op moet letten. Hier is gelukkig wel een gemakkelijke oplossing voor; zorg ervoor dat de draaiende elementen goed zijn afgeschermd. Ga je bijvoorbeeld een misteragri aftakas kopen, controleer dan dat je de goede maat koopt en deze goed bevestigd aan het werktuig.

Zorg voor je comfort

Je comfort heeft een belangrijke invloed op je veiligheid. Want, wanneer je oncomfortabel of moe bent verlies je sneller je focus wat kan leiden tot onvoorzichtigheid. Voor je comfort is je stoel belangrijker dan je denkt, hier zul je veel tijd op door kunnen brengen. Daarom is het kiezen van een comfortabele stoel erg belangrijk, of je nu op zoek bent naar een tractorstoel of een heftruck stoel. Vaak zijn deze stoelen waterdicht, wat het gebruik voor buiten geschikt maakt. Ook zorgt het materiaal en pasvorm voor comfort. Kies bijvoorbeeld voor een stoel met een schakelaar, hierbij zijn de sleden onder de stoel in breedte te monteren. Hierdoor kan de stoel op bijna elke tractor of heftruck worden gezet, zonder dat je extra gaten hoeft te boren. 

Gadgets voor veiligheid

Naast je comfort en veiligheidscontroles, zijn er nog meer onderdelen die je agrarische werk veiliger maken. Zo kun je ervoor kiezen om een achteruitkijkcamera te kopen. Zoals we deze uit auto’s ook kennen, laten ze gemakkelijk zien wat er achter je tractor of werktuig gebeurt. Je kunt kiezen voor verschillende onderdelen die je nog nodig hebt, of voor een volledige set. Alle camera’s zijn waterdicht en shockproof, zodat het tegen de werkomstandigheden kan. In de montage van de camera en monitor heb je zelf nog verschillende keuzes, zo kan je bijvoorbeeld de monitor op je dashboard of in het plafond van je voertuig bevestigen. Ook zijn er camera’s die een infraroodlicht hebben. Dit zorgt ervoor dat het zicht extra scherp is in het donker.