Wistjij
Image default
Auto’s en Motoren

Rijgedrag analyse voor wagenparkbeheerders

De logistieke bedrijfsprocessen an sich kunnen een grote uitdaging zijn, maar het veilig verloop ervan is voor veel wagenparkbeheerders een nog grotere uitdaging. Daarom is voor elk bedrijf met een wagenpark het volgen van het rijgedrag van werknemers van cruciaal belang. Van te snel rijden en hard remmen tot stationair draaien. Dit gedrag kan de kosten beïnvloeden, maar ook de veiligheid en de reputatie van een bedrijf schade aanbrengen. In dit artikel lees je hoe rijgedraganalyse bijdraagt aan de veiligere en efficiëntere bedrijfsprocessen.

Slecht rijgedrag is van invloed op extra kosten van een voertuig. Denk bijvoorbeeld aan hogere onderhoudskosten, reparatiekosten, verzekeringen etc. Slecht rijgedrag levert dus mogelijk extra kosten op voor het wagenpark. Met rijgedaganalysesoftware kunnen wagenparkbeheerders hier beter mee om te gaan.

Maak kennis mij rijgedraganalysesoftware

Rijgedraganalysesoftware geeft inzicht in hoe bestuurders slimmer en efficiënter kunnen rijden. Zo bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook zorg voor mens en milieu. Bovendien helpt het wagenparkbeheerders ook om de rijstijl van hun bestuurders te volgen, te vergelijken en te verbeteren. De geworven data kan worden uitgewerkt tot een duurzaam actieplan om kosten en slijtage van voertuigen te helpen verminderen en de veiligheid te verhogen.

Met rijgedrag analyse kunnen wagenparkbeheerders dagelijks zien hoe bestuurders volgens bepaalde parameters rijden. Op basis van het rijprofiel van bestuurder kan de wagenparkbeheerder zeer gerichte feedback geven aan zijn of haar bestuurders en management. De software maakt ook de administratie een stuk eenvoudiger, want er zijn dagelijkse rapporten over het rijgedrag van bestuurders te downloaden. Deze rapporten geven een overzicht van de gemeten parameters.

Door de rapporten met elkaar te vergelijken zie je welke werknemers meer risico lopen op ongevallen of schade. Hierdoor kun je niet alleen snel actie ondernemen, maar kun je dus ook grote schade en belangrijker, letsel voorkomen. En dus kosten te besparen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij rijgedrag analyse kun je verschillende parameters controleren. Het rijgedrag van een bestuurder omvat namelijk veel meer dan alleen de gereden snelheid. Daarom houdt de software rekening met allerlei factoren. Elke factor krijgt een apart cijfer en een gemiddelde van alle cijfers samen. De software geeft je controle over de volgende factoren:

• Hard remmen;

• Bochten naar links en naar rechts;

• Onnodig stationair laten lopen;

• Te hoge snelheid;

• Overmatig toerental;

• Overmatig versnellen.

Met deze inzichten kun je gericht sturen en coachen, maar weet je ook hoe voertuigen worden gebruikt.

Met een speciale kaart-functie kun je bepaalde situaties eenvoudig op de gereden route terugvinden. Op deze manier kun je een op maat gemaakte analyse terugkoppelen aan je bestuurders.

De voordelen van rijgedrag analyse

Inzicht krijgen in rijgedrag zorgt ervoor dat bestuurders zich sneller aan een situatie aanpassen en een betere rijstijl aannemen. Dit kan grote besparingen betekenen. Maar het levert ook andere voordelen op, namelijk:

  • Minder brandstofverbruik. Een verantwoorde rijstijl kan brandstofverbruik van een groep bestelauto’s en vrachtwagens tot wel 10% verminderen.
  • Biedt geautomatiseerde rapporten en inzicht in de activiteiten van het wagenpark. Het ingebouwde dashboard biedt rapporten, analyses en visuals die eenvoudig gedownload en geanalyseerd kunnen worden.
  • Minder claims. Mensen zijn eerder geneigd beter te rijden als ze weten dat hun rijgewoonten worden gevolgd. Dit kan dus verkeersongevallen en schades voorkomen waardoor de kans op claims en verhoogde verzekeringspremies vermindert.
  • Vermindert het onderhoud. Je hebt minder slijtage en daardoor lagere onderhoudskosten, waardoor je de voertuigen ook minder lang kwijt bent.
  • Verminderde CO2-uitstoot. Door het rijgedrag te verbeteren bespaar je brandstof en verminder je CO2, stikstof en fijnstof uitstoot.

Profiteer ook van de hierboven genoemde voordelen en draag bij aan mens en milieu!

https://yeshugo.com/