Wistjij
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe kun je zelf de BPM berekenen?

Waarschijnlijk weet je uit ervaring dat Nederland een van de drie duurste landen van Europa is, als het aankomt op autobelastingen. Het is nu eenmaal een feit en we hebben ons erbij neer te leggen. Een van de soorten belasting die je moet betalen, wanneer je een auto importeert, is BPM. BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen en je was waarschijnlijk van plan het hoge bedrag gewoon te accepteren als consequentie van het feit dat jij een wagen uit het buitenland haalt. Wacht nog even. In veel gevallen is de aanslag BPM té hoog. De BPM berekenen is relatief eenvoudig en het kan je veel geld besparen. Veel kun je zelf doen, maar je kunt ook een specialist inschakelen om je te ontzorgen.

Hoe gaat de Belastingdienst je BPM berekenen?

Wanneer je een auto uit het buitenland importeert, zijn er een aantal kostenposten waarmee je terdege rekening moet houden. Allereerst moet je wagen naar Nederland worden vervoerd. Hoe verder weg, hoe meer het kan kosten. Ook wil je dat je auto verzekerd is, tijdens het vervoer. Is het nog steeds voordelig om je auto te importeren, ook als je ter plekke de wagen inspecteert en dus in het buitenland moet verblijven? Ga dan vooral door en sluit de koop af. Vervolgens zul je bij de RDW een Nederlands kenteken moeten aanvragen. Daarna ontvang je van de Belastingdienst een aanslag voor de BPM. Hoe berekent de Belastingdienst de hoogte van de BPM? Door te kijken naar de cataloguswaarde en de leeftijd van je auto. Wat de Belastingdienst doet, is de hoogte bepalen via een afschrijvingstabel. Dit pakt in veel gevallen ongunstig voor je uit. Het zou veel beter zijn als de Belastingdienst rekening hield met de werkelijke afschrijving van je auto. Gelukkig zijn daar procedures voor en is de Belastingdienst soepel, mits je kunt aantonen dat de hoogte van je aanslag onredelijk is. Hoe kun je een maatwerkberekening maken, zodat je niet te veel betaald?

BPM berekenen – maatwerk is zoveel beter en voordeliger

Wil je zelf de juiste BPM berekenen? Je kunt dit doen aan de hand van de werkelijke kilometerstand en bijvoorbeeld recente taxatierapporten. De Belastingdienst accepteert deze als een verbetering op hun gestandaardiseerde rekenmethode. Het kan wel een hele papierwinkel opleveren en misschien heb je daar geen zin in of tijd voor. Wat je ook kunt doen is de hulp van een gespecialiseerd bedrijf inroepen. Ze hebben vaak een ruime ervaring in alles wat komt kijken bij het importeren van auto’s. Ze baseren de berekening op de daadwerkelijke conditie van je auto en zijn handelswaarde. In de praktijk kan dit je honderden tot wel duizenden euro’s schelen. Je BPM berekenen via deze methodiek levert je dus veel voordeel op. Bovendien accepteert de Belastingdienst de uitslag, als ze voor jou de BPM berekenen.

Zelf BPM berekenen of toch uitbesteden?

Aan jou de keuze. Zelf je BPM berekenen kan je veel voordeel opleveren. Als je het uitbesteedt, weet je zeker dat je geen onnodig hoge aanslag BPM krijgt. Zo hou je budget over voor mooie autoaccessoires.