Wistjij
Image default
Tuin en buitenleven

De voordelen van natuurlijke pesticiden

Nederlanders zijn in de loop van de afgelopen 5 jaar steeds meer aan zijn eigen milieu gaan denken. Zo gaan we langzaam van het gas af en zijn er een hoop duurzame bewegingen in trek. Zelfs enthousiast tuinieren om zo je eigen voedsel te kweken en meer groen in de wereld te brengen kan daar aan bijdragen. Steeds vaker is hierbij te zien dat er minder en minder naar pesticiden gegrepen wordt, volgens experts een verstandige keuze. Pesticiden zijn namelijk niet alleen schadelijk voor insecten met kwade bedoelingen. Ze zijn dodelijk voor insecten die wel bijdragen aan jouw tuin en steeds vaker wijst onderzoek uit dat ze ook voor mensen niet al te best zijn. Een populair alternatief zijn biologische pesticiden. Vaak net zo effectief en vele malen beter voor mens en milieu. Wij nemen je mee in deze wereld en magen je wegwijs in de biologische pesticiden.

Het verschil tussen natuurlijke en schadelijke pesticiden

Chemische pesticiden zijn nog steeds de norm in Nederland. Wel heeft de overheid besloten in 2030 een chemie-vrije landbouwsector te hebben. Maar waarom is dat eigenlijk nodig? Ten eerste zijn pesticiden dodelijk voor insecten, dit terwijl insecten wel degelijk bijdragen aan de natuur. Zo zijn het gros van de pesticiden op tuinplanten dodelijk voor de meeste vlinders en bijen. Volgens experts is dit helemaal niet nodig. Elke plant heeft de maken met andere schadelijke insectenplagen. Een biologische en specifieke pesticide kan deze plaag verhelpen en tevens andere organismen niet schaden. Zo zijn aaltjes tegen slakken een uitermate goed beschermmiddel, vaak nog vele malen effectiever dan chemische alternatieven.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Veel mensen denken nog steeds dat natuurlijke pesticiden een stuk minder goed werken dan chemische varianten. Alhoewel dit soms wel het geval is, is dit zeker niet altijd zo. Een goed voorbeeld is aaltjes tegen engerlingen. Deze werken een stuk beter dan gangbare chemische pesticiden. Een tegenargument is dan dat de dierlijke pesticiden in de uiteindelijke voedingswaren in de schappen kunnen belanden. Ook hierbij kunnen we vaststellen dat dat al jaren niet meer het geval is. De biologische sector is enorm geprofessionaliseerd en alhoewel vroeger biologische winkels inderdaad genoegen moesten nemen met wat er beschikbaar was zijn de standaarden nu stukken hoger. En mocht er een verdwaald aaltje tussen zitten zijn deze eenvoudig weg te spoelen, dit is helaas niet het geval bij chemische pesticiden.

Het verdwijnen van insecten heeft grote gevolgen

Het gebruik van gif in land- en tuinbouw zorgt ervoor dat veel insecten vergiftigd worden. Het kwaadaardig verwijderen van insecten heeft er voor gezorgd dat er 80% minder insecten zijn dan voorheen. Dit kan voor sommige misschien een goed teken zijn, maar voor de natuur is dat slecht nieuws. Insecten zijn namelijk voedsel voor veel meer andere dieren. Zo zijn broedvogels compleet afhankelijk ervan. Het gevolg is dat driekwart van de broedvogels verdwenen is. Dit betekent ook dat er een stuk minder vogels zijn die bloemen en zaden over de natuur verspreiden. Een biologisch alternatief kan dit oplossen, en dat is hard nodig.

Gevolgen gebruik van chemische pesticiden

Het gebruik van chemische pesticiden als standaard heeft vergaande gevolgen. Natuurlijke varianten zijn vaak minstens even effectief, maar zijn bovenal een stuk minder gevaarlijk. Zo hebben kinderen onder de 7 een stuk minder weerstand tegen chemische pesticiden, die toch vaak op hun voedsel terecht komt. Tot voor kort werd echter gedacht dat deze weerstand na 2 jaar oud voldoende was opgebouwd. Vroege blootstelling aan deze kwaadaardige pesticiden kan een ontwikkelingsachterstand en gezondheidsproblemen veroorzaken.

https://www.biogroei.nl/aaltjes-tegen-slakken