Wistjij
Image default
Wijn

Wijnglazen met XL formaat: Wat zijn de voordelen?

Cougar Town was een geweldige tv-serie voor de wijnliefhebber. Zes seizoenen lang konden wijnliefhebbers zich vergapen aan wijn en Big Joe. Big Joe was natuurlijk een overdreven XL wijnglas. Toch zien we onder de wijnglazen steeds vaker XL glazen terugkomen. Maar wat is eigenlijk het voordeel van zo’n mega wijnglas? Behalve dat het natuurlijk super gaaf op tafel staat? Wij hebben de voordelen even voor je uitgezocht.

Je hoeft niet telkens je glas bij te vullen

Oké officieel gezien moet je een bodempje in het wijnglas schenken. Je mag hem dus niet meteen tot aan de nok vullen. Doe je dit wel? Dan kan er weinig zuurstof bij de wijn komen. Nog een nadeel is dat je geen ruimte meer hebt om de wijn te walsen. Hou het dus gewoon bij een bodempje. Maar mocht je toch even uitschieten en de helft vullen, dan kan dit. Je hebt dan nog steeds meer wijn dan in een gemiddeld wijnglas. Scheelt je weer steeds de fles pakken en de wijnglazen bijschenken.

Wijnglazen met XL formaat werken perfect bij jonge wijnen

Jonge wijnen hebben vaak nog niet lang de tijd gehad om te ontwikkelen. De smaak kan hierdoor een beetje flets overkomen. Als je eenmaal gewend bent wat oudere wijnen te drinken, dan zijn ze vrij saai van smaak. Toch kan je ook een jonge wijn wat meer passie geven. Dit doe je simpelweg door er meer zuurstof aan toe te voegen. Dit kan op verschillende manieren bijvoorbeeld door de wijn te decanteren. Een andere manier is om de wijn in XL wijnglazen te schenken. De wijn komt zo veel meer in contact met zuurstof. Door de wijn te walsen komt er nog meer zuurstof bij en dit zal helpen bij de smaakontwikkeling. Je zal merken dat je er ineens een totaal andere wijn voor terugkrijgt.

Bourgogne wijn heeft een groot glas nodig

Liefhebber van wijn uit de Bourgogne streek? Het advies van Sommeliers is om wijnglazen met een grote kelk te kiezen. De wijn komt hierin veel beter tot z’n recht en ontwikkeld zich veel beter in het glas. Het is vooral belangrijk dat de kelk extra breed is. Je hebt zo echt een glas voor de ontwikkeling van wijnen uit de Bourgogne streek. Nog altijd staat deze streek bekend om de uitstekende kwaliteit en dit proef je terug bij iedere slok die je neemt. Vooral de smaakvolle Pinot Noirs passen heerlijk thuis in een lekker groot wijnglas.

Wijnglazen met XL formaat: Wat zijn de voordelen?