Wistjij
Image default
Hobby en vrije tijd

Verschillende soorten luchtbuksen

Net als bij messen, katapulten, zwaarden en vuurwapens komen ook luchtbuksen in verschillende vormen en maten.  Een luchtbuks kan je bijvoorbeeld in pistoolvorm kopen, maar ook in de vorm van een groot jachtgeweer. Hiernaast zijn er nog diverse verschillen in de werking van de luchtbuks. Uiteraard zijn er ook verschillende merken onder de luchtbuksen. In dit artikel ga ik u meer uitleg geven over de werking.

Veerdruk

Om te beginnen zijn er de luchtbuksen waarbij een veerdruksysteem wordt gebruikt. Dit veerdruksysteem zorgt ervoor dat er door middel van een zuiger luchtdruk wordt opgebouwd, die vervolgens met hoge snelheid door een veer naar voren wordt geduwd. Dit gebeurt allemaal in een cilinder, aan de andere kant van deze cilinder bevindt zich de opening van de loop. De veer moet gespannen worden door spierkracht te gebruiken. Er zijn verschillende manieren waarop dit wordt gedaan. Er zijn luchtbuksen met een zogeheten ‘knikloop’, om deze op spanning te brengen moet de loop ongeveer 100 graden omlaag worden geknikt. Bij andere soorten luchtbuksen wordt gebruik gemaakt van een spanhendel aan de zijkant van het wapen of onder de loop. Wanneer je bij deze wapens de trekker overhaalt, wordt de zuiger losgelaten en zo de kogel afgevuurd. Hierna zal je het wapen opnieuw op spanning moeten brengen.

Gasdruk

Onder de luchtbuksen die op gasdruk werken, zijn ook verschillende soorten. Sommige hebben een vast gasreservoir en bij andere luchtbuksen zijn deze van het wapen af te halen. In dit gasreservoir zit perslucht of CO2 onder hoge druk. Bij deze wapens moet de gasdruk bij elk schot worden opgebouwd door de schutter. Naast deze exemplaren zijn er ook nog buksen die aan zogeheten spanhendel aan de zijkant hebben. Met deze spanhendel kan de druk in één slag worden opgebouwd. Als laatste zijn er nog pompbuksen, bij deze wapens moet de schutter meerdere pompslagen maken om de druk op te bouwen.

Wanneer je bij luchtbuksen op gasdruk de trekker overhaalt, wordt er een ventiel geopend waardoor een specifieke hoeveelheid gas vrij komt. Dit gas zorgt ervoor dat de kogel naar voren schiet. Luchtbuksen op gasdruk hebben tegenover de luchtbuksen op veerdruk een groot voordeel qua tegenslag. Bij veerdruk krijgt de schutter eerst een tegenslag, maar wanneer de veer aan het einde is krijgt de schutter een negatieve tegenslag. Bij luchtbuksen op gasdruk is er weinig tot geen merkbare terugslag.

De luchtbuksen op gasdruk maken gebruik van een duurder mechanisme, hierdoor zullen deze bij aanschaf ook duurder zijn. Luchtbuksen op gasdruk kunnen ook gevaarlijker zijn vanwege de hoge drukniveaus die op het wapen kunnen staan. Een ander voordeel van luchtbuksen op gasdruk is dat deze meerdere keren achter elkaar kunnen vuren, zonder dat tussendoor gas opgebouwd hoeft te worden. Dit tegenover de luchtbuksen op veerdruk waar je de veer na elk schot weer moet terugplaatsen.

Uiteraard komen luchtbuksen ook in verschillende vormen en maten. Zo heb je grote verschillen in de grootte van de wapens. Kleine luchtbuksen in pistoolvorm zou je bijvoorbeeld met één hand kunnen afvuren, terwijl voor de grotere jachtwapens wel degelijk twee handen nodig zijn. Op de grotere geweren kan je ook toevoegingen zetten. Hierbij kan je denken aan een lens waardoor je kan kijken die dient als soort verrekijken. Ook kan je pootjes monteren waardoor je het wapen op de grond kan zetten.

Koop je buks in ieder geval bij een specialist als buitenmenswebshop.nl. Zo weet je zeker dat je er eentje van hoge kwaliteit koopt. Wel zo belangrijk!