Wistjij
Image default
Gezondheid

De gevolgen van en oplossing bij een overspannen gevoel

De gevolgen van en oplossing bij een overspannen gevoel

Wanneer je last hebt van een overspannen gevoel kan dit je erg in de weg zitten. Iedereen maakt zich wel eens zorgen, maar wanneer je hier te lang mee blijft lopen kan dit allerlei vervelende lichamelijke klachten tot gevolg hebben. Wanneer je overspannenheid op tijd herkent kun je echter een hoop ellende voorkomen. Met een overspannen gevoel blijven lopen kan tot een burn-out leiden, met een langdurig hersteltraject tot gevolg. Hoe herken je overspannenheid op tijd en zorg je dat je van dit gevoel afkomt?

Hoe ontstaat overspannenheid?

Een overspannen gevoel ontstaat wanneer je te lang met zorgen blijft lopen. Diverse situaties kunnen dit soort gevoelens doen ontstaan. Of je nu veel stress op je werk ervaart of financiële problemen hebt, een dierbare hebt verloren of hoge verwachtingen aan jezelf stelt; het kan je opeens te veel zijn. Overspannen zijn wordt ook wel surmenage genoemd. De gevolgen van een langdurig stressvolle situatie kunnen lichamelijke klachten zijn. Zo merk je op den duur aan je lichaam dat er iets aan de hand is.

Lichamelijke klachten als gevolg van een overspannen gevoel

Wat zijn dan de symptomen van een overspannen gevoel? Je bent prikkelbaar en hebt last van stemmingswisselingen. Je hebt het gevoel geen tijd te hebben voor rust of ontspanning en hebt een opgejaagd gevoel. Bovendien gaat slapen slecht en wanneer het wel lukt wordt je moe wakker. Daardoor krijg je een oververmoeid gevoel. Je maakt onnodig fouten en kunt je slecht concentreren. Mogelijk herken je één of meerdere van deze klachten. Wat kun je er in dit geval aan doen?

Dit is wat je aan overspannenheid kunt doen

Stap één is om te achterhalen wat je stress oplevert. Dit zorgt ervoor dat je het probleem bij de basis kunt aanpakken en ermee aan de slag gaat. Ontdek welke situatie het voor jou lastig maakt. De tweede stap is erover te praten. Of dit nu met een bekende is of met een coach die je professionele hulp kan bieden; het is belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Heb je de onderliggende oorzaak achterhaald? Zorg dat je genoeg rust en ontspanning hebt. Dit helpt je om langzaam van je overspannen gevoel af te komen. Beweeg voldoende: ga naar buiten of start met yoga. Alles voor een leger hoofd!