Wistjij
Image default
Aanbiedingen

Werken in de ICT

 

Nog nooit waren er zoveel vacatures voor werken in de ICT als het afgelopen jaar. Nu hebben we zicht op een positieve ontwikkeling voor 2021 en verwachten we dat de vraag naar goed opgeleide en gemotiveerde ICT professionals alleen maar zal stijgen. Want ook al deed 2020 ons verrassen met de massale aanvragen voor <a href=”https://www.think4.nl/ict-oplossingen-mkb/”>thuiswerkoplossingen</a>, een daling verwachten wij als IT bedrijf voorlopig niet. Helemaal niet nu we zien dat niet alleen de grote bedrijven een policy voor thuiswerken hanteren, ook de MKB onderneming heeft inmiddels zijn conclusie getrokken. Veilig werken betekent in coronatijd: thuis werken. Dat doen we dan ook in groten getale, maar hebben we daar thuis de faciliteiten voor?

De vraag die ICT bedrijven krijgen voor het inrichten van de flexibele thuiswerkplek vraagt om extra versterking. Binnen Think4 zien we een sterke stijging in het online advies dat we gaven vanuit onze helpdesk. In 2020 kregen we vanaf het tweede kwartaal het dubbele aantal telefonische aanvragen. Gelukkig kon onze IT helpdesk die enorme stijging aan, doordat wij kunnen vertrouwen op onze ICT medewerkers. Doordat wij al jaren werken in de ICT weten wij waar de knelpunten zitten bij bedrijven en daar spelen we op in met nuttig en begrijpbaar IT advies.

De meeste MKB bedrijven waarvoor wij werken vinden het prettig om te kunnen vertrouwen op extern advies van IT specialisten. Bij Think4 betekent dat een vast team van IT professionals die vanuit hun opleiding hebben gekozen voor werken in de ICT. Wij begeleiden onze medewerkers en kunnen hen een toekomst-vaste loopbaan bieden, aangezien er steeds meer IT gerelateerde vraagstukken bij ons binnenkomen en dat betekent meer werk in de IT.

MKB investeert in ICT

Merkten we voorheen dat met name de grotere bedrijven structureel investeren in IT, nu is daar de MKB ondernemer bijgekomen. Omdat wij onze eigen medewerkers opleiding geven in werken in de ICT kunnen onze klanten profiteren van vakkundig advies. Of het nu gaat om een groot bedrijf of een kleine ondernemer? Bel je de helpdesk van Think4 dan weet je dat je ook echt geholpen wordt met jouw IT vraag.

Het allerbelangrijkste binnen het team van Think4 is dat wij onze medewerkers tevreden houden. Maar hoe doen we dat? Laten we het plaatje wat groter maken en spreken over IT bedrijven in het algemeen. Hoe zorgen wij ervoor dat onze IT medewerkers bij ons blijven en elke dag met plezier aan het werk gaan. Daarvoor keken wij eerst eens met een kritisch oog naar onze eigen organisatie, deden een rondje op de werkvloer, namen een kijkje in het verleden en doen een stiekeme vooruitblik op de toekomst. Waarom zouden onze ICT medewerkers bij ons blijven werken en niet op zoek gaan naar ICT vacatures elders?

 

ICT medewerkers tevreden houden

Nu willen we je graag wat tips geven om personeelsverloop tegen te gaan en te werken aan je interne organisatie. Wat maakt jouw bedrijf aantrekkelijk om bij te werken? Vanuit Think4 geven we je een basis om je medewerkers tevreden te houden en uitstroom terug te drinken. Sommige tips kun je (vrijwel) direct toepassen, terwijl andere punten misschien wat meer voeten in de aarde hebben.

Om te beginnen is er natuurlijk de maandelijkse vergoeding die je krijgt voor werken in de ICT. Nu is dat niet standaard opgenomen in een regeling, maar wel een belangrijke primaire arbeidsvoorwaarde. Verhogen van een salaris staat vaak tegenover een positieve inzet van je medewerkers, het behalen van resultaat, maar kan ook worden ingezet voor extra motivatie. Zo kun je als ICT’er een basissalaris uitbetalen en eventueel laten meedelen in de winst met een bonus.

Tweede punt dat we willen benoemen zijn aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit is breed en heeft betrekking op externe factoren, extraatjes en voordelen die jou als werkgever positief op de kaart zetten. Zo kun je jouw ICT medewerker je waardering tonen met bijvoorbeeld extra vakantiedagen, een collectieve zorgverzekering, bedrijfsfitness, het aanschaffen van een laptop of smartphone via de zaak, een OV-kaart of cursussen voor persoonlijke ontwikkeling. Deze laatste is heel belangrijk voor mensen die werken in de ICT, omdat de ontwikkelingen in ons vakgebied nooit stilstaan.

Als derde willen we ingaan op de balans tussen werk en privé, lastiger dan ooit nu we massaal thuiswerken en de grens tussen werk en privé soms vervaagt. Bij Think4 vinden we dat hard werken afgewisseld moet worden met ontspanning, ook al werken we vanuit huis en staan we niet direct in contact met onze collega’s. Juist wanneer je thuiswerkt moet je ervoor waken dat je niet urenlang achter je laptop zit. Je moet tussendoor tijd nemen voor andere dingen, bewegen of een frisse neus halen. Daardoor blijf je fit en ben je productiever. Stond flexibel werken hoog op de lijst van tevredenheidsonderzoeken binnen bedrijven, meer dan ooit verlangen medewerkers weer naar het fysiek aanwezig zijn op het bedrijf. Vind daar ook een veilige balans in en werk bijvoorbeeld parttime met een clubje collega’s op kantoor en rouleer dat.

Op nummer vier zetten we de gezonde medewerker. Daar als organisatie aan bijdragen kan op verschillende manieren. Binnen je bedrijf kun je zorgen voor gezond eten, het promoten van fruit en water drinken en een goed geventileerde werkplek. Bedenk dat je ICT medewerkers vrijwel non-stop achter een beeldscherm zitten en dus gebaat zijn bij beweging. Om de arbeidsproductiviteit en medewerkersbetrokkenheid te vergroten zien we dat bedrijven meer vrijheid geven. Een blokje om binnen dat half uurtje lunchpauze wordt niet zo nauw genomen en contact met collega’s onderling, op kantoor of online, mag best eens wat langer over privézaken gaan. Zolang we gezonde en positief gestemde medewerkers aan ons bedrijf weten te binden verkleinen we de kans op ziekteverzuim en burn-outs.

Tot slot en steeds populairder binnen moderne de moderne bedrijfsstructuur is het versterken van de employer brand. Klinkt wellicht niet iedereen bekend in de oren, maar heeft betrekking op je imago als bedrijf. Dus ook op je imago als werkgever. Je kunt een eigen employer branding strategie bedenken om interessant te zijn voor jouw medewerkers, zoals het formuleren van een heldere, consistente visie en missie waarmee je een krachtige boodschap neerzet en jij jouw medewerkers toegewijd en tevreden houdt. Toon het onderscheid van jouw bedrijf ten opzichte van de concurrentie en creëer meer betrokkenheid. Vraag om input van je medewerkers en laat zien dat je een team bent.

De wereld aan je voeten

Als jij wilt werken in de ICT dan ligt de wereld aan je voeten. Meer weten over banen in de ICT of werken binnen een IT bedrijf met ambitie? Je kunt altijd bij Think4 terecht voor een loopbaan met toekomst in de IT. 

 

https://www.think4.nl/