Wistjij
Image default
Industrie

Verschillende soorten inkt

Er bestaan heel veel merken en soorten van inkt die je kan kopen en rechtstreeks in je printer kan stoppen. Mensen vragen hun al eens af waarom het toch zo duur is, het is namelijk bijna goedkoper om een nieuwe printer te kopen dan om de inkt te vervangen. Er zijn veel soorten inkt en elke soort is op een andere manier gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld de inkt voor barcode printen, dit is inkt die veel goedkoper en eenvoudiger is omdat ze puur is om barcodes mee te printen. Welke soorten inkt zijn er dan nog?

De inkt waar we zelf het vaakst mee werken, is waarschijnlijk de inkt in balpennen. Ze zit in een buisje binnenin de pen en de inkt beweegt niet mee met de balpen. Dat komt omdat het stevigere inkt is, je kan er wel mee schrijven doordat ze over de bal in de balpen meerolt over het papier. Schoolinkt is dan weer iets heel anders, deze zit in flesjes en is heel vloeibaar. Het is net iets dikker dan water. Het verschil zie je heel duidelijk als je met een pen of met schoolinkt op je kleren komt, je pen laat een lijntje achter en schoolinkt een grote vlek. De vaste inkt is ook vaak gebruikt bij industriële toepassingen. Een voorbeeld is een DOD printer, wat staat voor Drop On Demand. Deze printers laten hele kleine druppeltjes inkt vallen om op het ondervlak te printen zonder het aan te raken. Dan is het natuurlijk nodig dat de inkt vast op die plek blijft.

Inkt werd vroeger gemaakt van kleurpoeder dat vermengd wordt met een bindmiddel. Dat bindmiddel was meestal is een soort olie, acryl of soms water. Tegenwoordig wordt inkt met machines gemaakt en wordt bindmiddel niet meer gebruikt. De machines maken gebruik van de kleurstoffen, water en allerlei chemische stoffen.

Verschillende soorten inkt