Wistjij
Image default
Dieren

Oornecrose bij varkens: dit is wat je erover moet weten

Oorbijten, oornecrose en andere vormen van kannibalisme bij varkens zijn frustrerende problemen voor varkenshouders. De directe gezondheidsschade valt redelijk mee, maar er ontstaan als gevolg wel veel problemen zoals dat de varkens niet kunnen worden geleverd aan het slachthuis. Om iets meer inzicht te krijgen over kannibalisme onder varkens gaan we je er in dit artikel meer over vertellen.

Oorbijten en oornecrose: wat is het verband tussen de twee?

Ten eerste, wat is een oornecrose? Necrose wil zeggen dat er pathologische celdood in lichaamsweefsels plaatsvindt. Dit wordt veroorzaakt door trauma en zuurstofgebrek in weefsels door een afgesneden bloedtoevoer. Cellen zwellen hierdoor op en barsten. Hierbij komen er stoffen vrij die een ontstekingsreactie op gang brengen. Oornecrose is vrijwel altijd het gevolg van oorbijten. Het bijten is de eerste fase van het probleem. Fase twee is een infectie- en ontstekingsfase die uiteindelijk leidt tot het afsterven van oorweefsel, oftewel oornecrose, wat uiteindelijk leidt tot de derde fase van het probleem. Dit proces blijft zich herhalen en zo kan een steeds groter deel van het oor aangetast worden. Op tijd een bezoek aan de dierenarts kan oplossingen en meer duidelijkheid bieden. Dierenkliniek Het Leijdal in Noord-Brabant is zeker aan te raden voor goed advies.

Kannibalisme voorkomen

Het belangrijk is om kannibalisme te voorkomen. Dat kan je het beste doen door te zorgen voor rust. Door de groepsgrootte klein te houden kan je bijvoorbeeld al gelijk voor veel rust zorgen. Ook is het zorgen voor een goed klimaat aan te raden. Een slecht klimaat kan tot onrust en ook tot luchtwegproblemen leiden. Als gevolg hiervan kunnen de varkens gaan oorbijten, daarom is een goed klimaat belangrijk. Afleidingsmateriaal voor varkens is verplicht, maar er wordt vaak pas iets extra’s gedaan als varkens al begonnen zijn met het bijten. Probeer dit voor te zijn door dingen als gehakseld stro of splintervrij hout structureel aan te vullen voordat de biggen beginnen met bijten. Dit zorgt namelijk voor afleiding van het bijten.

Wat is er aan oornecrose te doen?

Er valt aan necrose weinig te doen, het is dan eigenlijk al te laat. Probeer de huid van het varken zo schoon mogelijk te houden. Door de huid te verzorgen met desinfecterende middelen kan het probleem beperkt worden. Individuele dieren met ontstoken oren of staarten behandelen, is ook zeker zinnig.