Wistjij
Hobby en vrije tijd

Handvaardigheid en de 3d pen

Als lerares handvaardigheid op een basisschool hou ik altijd nieuwe ontwikkelingen in de gaten. Er zijn altijd vaste onderdelen die ik behandel in mijn klas. Zoals het werken met verschillende soorten materialen: verf, klei en bijvoorbeeld hout. Is er een rage en moedigt deze de creativiteit aan, dan verwerk ik deze altijd in mijn lessen. Handvaardigheid bij ons op school is dus bij de leerlingen erg favoriet. Maar sinds ik de 3d pen geïntroduceerd, die o.a. hier direct online is te bestellen, heb in de klas, zijn niet alleen de leerlingen, maar ook mijn collega’s erg enthousiast over de mogelijkheden.

De 3d pen gebruiken bij verschillende vakken

De eerste leraar die meer mogelijkheden met de 3d pen zag, was bezig met vormen en maten bij rekenles. Vooral bij de vormen zag hij mogelijkheden om leerlingen te helpen bepaalde zaken uit te leggen. Hij vroeg mij of ik een les zou kunnen besteden aan het maken van vierkantjes, driehoekjes en cirkels. De lesstof heb ik op zijn rekenlessen afgestemd en zo werd dat wat leerlingen moesten uitrekenen ineens heel concreet. Het was een leuke wisselwerking en zeer zinvol. Daarna volgden er nog meer onderwerpen, zoals zwaartekracht. En hoe kun je dat kinderen beter uitleggen dan met de 3d pen en een filament!

Creativiteit stimuleren

In het algemeen zijn de jongens in de klas meer geïnteresseerd in de techniek en de meisjes in het ontwerpen. In dit geval had ik met de 3d pen twee vliegen in één klap. Zowel de jongens als de meisjes vinden het werken met een 3d pen geweldig. We begonnen met een eenvoudig ontwerp: een tekening die ze met de pen moesten overtrekken; ze mochten kiezen uit een vlinder of een auto. Hierna maakte ik het wat moeilijker. We maakten een bril die uit verschillende onderdelen bestond die ze dan uiteindelijk aan elkaar moesten bevestigen. Het was dikke pret!

 

Handvaardigheid en de 3d pen