Wistjij
Image default
Bedrijven

Dit is alles dat je moet weten over het minimumloon

Heb jij een bijbaan en wil je graag weten hoe het zit met je loon? Hoeveel geld je verdient bij je bijbaan hangt af van verschillende dingen. Zoals bijvoorbeeld je locatie en hoeveel uur je werkt in de maand. Ook ligt het eraan onder welke CAO u valt. In de wet staat op welk salaris je in alle gevallen recht hebt: namelijk het minimumloon. Je werkgever is verplicht hieraan te voldoen. Maar waar moet je nog meer op letten? Waar kun je zelf op letten? Lees dan snel verder!

Wat is het precies?

Alle werknemers, of ook wel, alle werkenden in Nederland hebben recht op het minimumloon. Dit is het laagste bedrag dat een werkgever je wettelijk verplicht is aan loon te betalen. Je kunt dus niet minder verdienen dan dit bedrag. Per 1 januari 2022 bedraagt ​​dit € 1.725,00. Goed om te weten: dit is een totaalbedrag. Je houdt dus uiteindelijk minder over. Op basis van de desbetreffende cao wordt het minimumloon twee keer per jaar aangepast. Op 1 januari en 1 juli. Vanaf 21 jaar heb je recht op het minimumloon. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan heb je recht op het jeugdminimumloon.

Waar kun je op letten?

Het genoemde bedrag is het minimum. Zoals de naam al doet vermoeden “minimumloon”. In de meeste cao’s in Nederland, is een hogere salarisovereenkomst opgenomen, waardoor je meer verdient. Heeft je werkgever een cao? Dan moet je werkgever in ieder geval het minimumloon betalen van die cao. Natuurlijk kun je altijd proberen met je werkgever te onderhandelen over een hoger salaris! Daarnaast is het minimumloon een brutoloon. Dit betekent dat de werkgever altijd belastingen en premies inhoudt. Ook is het minimumloon gebaseerd op een voltijd dienstverband. Meestal zijn dit 36, 38 of 0 uren per week.

Het is voor jou zelf daarom extra belangrijk om je eigen uren berekenen en bij te houden. Door dit bij te houden en je uiteindelijke uren berekenen ben je zelf altijd goed op de hoogte van hoeveel uur je betaald moet worden. Bovendien zal je werkgever ook uren berekenen, dus het is altijd handig om dit ook zelf te doen.

https://keeping.nl/gewerkte-uren-bijhouden-berekenen