Wistjij
Image default
Bedrijven

Aan de slag met Mindfulness

Je hebt vragen over mindfulness en meditatie? Tailor You heeft de antwoorden.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het fundamentele menselijke vermogen om volledig aanwezig te zijn, zich bewust te zijn van waar we zijn en wat we doen, en niet overdreven reactief of overweldigd te worden door wat er om ons heen gebeurt.

Hoewel mindfulness iets is wat we allemaal van nature bezitten, is het makkelijker beschikbaar voor ons als we dagelijks oefenen.

Wanneer je bewustzijn brengt naar wat je direct ervaart via je zintuigen, of naar je gemoedstoestand via je gedachten en emoties, dan ben je mindful. En er is een groeiend bewustzijn dat aantoont dat wanneer je je hersenen traint om bewust te zijn, je in feite de fysieke structuur van je hersenen aan het hermodelleren bent.

Het doel van mindfulness is om wakker te worden met de innerlijke werking van onze mentale, emotionele en fysieke processen.

Wat is meditatie?

Meditatie is het verkennen. Het is geen vaste bestemming. Je hoofd wordt niet vrij van gedachten, totaal niet afgeleid. Het is een speciale plek waar elk moment belangrijk is. Als we mediteren wagen we ons aan de werking van onze geest: onze gewaarwordingen (lucht die op onze huid blaast of een harde geur die de kamer binnenwaait), onze emoties (hou van dit, haat dat, hunker dit, verafschuw dat) en gedachten (zou het niet raar zijn om een olifant te zien spelen op een trompet).

Mindfulness-meditatie vraagt ons om ons oordeel op te schorten en onze natuurlijke nieuwsgierigheid naar de werking van de geest te ontketenen, waarbij we onze ervaring met warmte en vriendelijkheid benaderen, naar onszelf en naar anderen.

Hoe oefen ik mindfulness en meditatie?

Mindfulness is beschikbaar voor ons op elk moment van de dag. Of het nu door middel van meditaties is of een lichaamsscan. Een mindful moment kun je direct toepassen in de praktijk zoals het nemen van tijd om te pauzeren en rustig te ademen wanneer de telefoon overgaat. Dit in plaats van te haasten om het gesprek direct te beantwoorden. Kijk gerust hier voor meer informatie over mindfulness training Amsterdam?

Aan de slag met Mindfulness