Wistjij
Image default
Aanbiedingen

Lastig hoor dat praten over doodgaan

Wie praat er nou graag over zijn eigen dood?

 

Gedenktekens, grafstenen en grafmonumenten

Lopend over een begraafplaats tussen honderden grafstenen en grafmonumenten besef je hoe tijdelijk we zijn en dat we allemaal eens zullen sterven. Een verontrustende of een berustende gedachte? Waar je meestal niet over nadenkt is dat voor iedere grafsteen en grafzerk vooraf een uitvaart moest worden georganiseerd. En dat daar van alles voor geregeld moest worden.

Meestal neemt een uitvaartverzorger dat grotendeels uit handen van de nabestaanden, maar toch moeten er door de nabestaanden altijd keuzes gemaakt worden. Waar keuzes gemaakt moeten worden kunnen meningsverschillen ontstaan.  In een emotionele tijd waar er al van alles op je af komt heb je liever geen ruzies en conflicten.

 

Laat uw wensen vastleggen

De dood is misschien wel het laatste taboe voor veel van ons. Toch brengt spreken over doodgaan en wat er daarna moet gebeuren opluchting en meer duidelijkheid. Na uw overlijden is het aan de nabestaanden om op zeer korte termijn een passende uitvaart te regelen. Een emotionele taak in een heftige emotionele periode. Bovendien moeten uw nabestaanden dat alles ook nog binnen een week geregeld zien te krijgen. Dat kan behoorlijk belastend en overweldigend voor hen zijn. Niet zelden leidt onduidelijkheid wat de overledene zelf wenste tot conflicten tussen familieleden.

Het streven om een mooi en passend laatste afscheid te regelen dat past bij de recent overleden dierbare leidt regelmatig tot ruzies tussen nabestaanden. Uw uitvaart laat in dat geval nare herinneringen achter.  Iedereen wil liever een harmonieus afscheid met ruimte voor de verwerking van het eigen verdriet. De meeste uitvaartverzorgers helpen u gratis en vrijblijvend in het alvast nadenken over uw eigen uitvaart en dit voor nabestaanden schriftelijk vast te leggen. Praat ook met uw toekomstige nabestaanden over wat u wilt als u overleden bent zodat zij later niet hoeven te raden wat u gewild zou hebben. Als zij op de hoogte zijn van uw wensen omtrent uw uitvaart kunnen zij zonder tijdsdruk alles goed en naar uw wensen regelen. Dit maakt het regelen van uw uitvaart voor hen een stuk persoonlijker en ook makkelijker en minder gestrest.

Begrafenis of crematie

De eerste keuze waar mensen mee geconfronteerd worden na een overlijden is die tussen een begrafenis of crematie. Vaak hebben mensen een sterke voorkeur voor het een of voor het ander. Het is dan ook goed om dit vooraf te bespreken. Valt de keuze op begraven, dan kan die plaatsvinden op een ‘traditionele’ begraafplaats van de gemeente, maar ook op een natuurbegraafplaats. U bent overigens vrij in uw keuze van begraafplaats, dat mag zelfs in iedere willekeurige woonplaats overal ter wereld.  

Wat voor een Kist?

Na het overlijden wordt het dode lichaam in de regel in een doodskist geplaatst. Maar er zijn ook wat dat betreft heel wat alternatieve mogelijkheden tegenwoordig. Nu moet een grafkist wel aan een aantal wettelijke regels voldoen, maar er is veel ruimte om hierbinnen een eigen persoonlijke keuze te maken. Zo kan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om :

  • De kist in een kleur te laten spuiten
  • De kist te verfraaien met handafdrukken, foto’s en tekeningen.
  • Een milieuvriendelijke Eco kist te gebruiken
  • Een kist zelf te timmeren, die natuurlijk wel aan een aantal eisen moet voldoen
  • De kist van andere en minder traditionele materiaal te laten maken, zoals bijvoorbeeld riet, papier, karton of bamboe
  • In plaats van een kist het lichaam van de overledene in een lijkwade te wikkelen. De lijkwade kan bijvoorbeeld van vilt gemaakt zijn of een zacht mooi eenvoudig of kleurrijk kleed zijn

Laatste verzorging

Vrij snel na het sterven krijgt een overledene de laatste verzorging. Het lichaam wordt gewassen en het haar en make-up goed gedaan; de overledene krijgt mooi kleren aan. In de praktijk nemen  uitvaartverzorgers die taak op zich, terwijl nabestaanden dit ook zelf mogen doen. Steeds vaker nodigen uitvaartverzorgers nabestaanden uit hierbij te helpen. Welke kleren de overledene in de kist aankrijgt is voor veel nabestaanden vaak een lastige keuze. Daarom adviseren we u om dit ook al vooraf vast te leggen. De meeste uitvaartbegeleiders bieden dit vastleggen van uitvaartwensen standaard gratis aan.

Urnengraf, Grafmonument of grafsteen

Is duidelijk wat de overledene zelf wilde? Wat past het beste bij hem of haar? Een traditionele grafsteen of moderne grafkunst? Hoe denken de andere nabestaanden hierover? Hoeveel budget is er voor een gedenkteken? Gaat het om een algemeen of een particulier graf?

Crematie en asbestemming

Wat moeten de nabestaanden na uw crematie met uw as doen? Wilt u misschien op een bijzondere plek uitgestrooid worden? Of heeft u liever dat uw as in een columbarium geplaatst wordt of dat deze thuis in een mooie urn bewaard wordt? Uw as kan ook in een mooi en passend assieraad verwerkt worden.

Help uw nabestaanden

Voorkom keuzestress bij nabestaanden na uw door. Zorg dat zij weten wat u wilde en waar u uw adressen bewaarde en wie er allemaal uitgenodigd moeten worden. De in deze blog genoemde situaties waarover beslist moet worden is zijn slechts een beperkt aantal. Ook zijn er bijvoorbeeld de uitvaartlocatie, welke muziek, wel of niet levende muziek, vervoer, een koffietafel of een borrel of zelfs een diner achteraf, et cetera. Zadel uw nabestaanden niet op met lastige keuzes door nu uw uitvaartwensen schriftelijk vast te leggen, of door er met uw dierbaren alvast over te spreken.  Taboes mogen ook doorbroken worden.

Memorabel Grafmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Deze blog werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en sculpturen die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/alle-grafmonumenten/