Wistjij
Image default
Bedrijven

Wel of niet frezer worden en wat is cnc frezen?

Een frezer is iemand die werkt met een frees. Een frees een apparaat meestal aangestuurd door de computer, dat materiaal ergens van verwijderd. Met noemt dit frezen. Vaak gaat het daarbij om metaal dat verwijderd moet worden. Zo wordt er bijvoorbeeld een gat of een inkeping gemaakt aan het materiaal. Dit proces noemt men soms ook wel verspanen. Iemand die met een frezer met CNC-apparatuur werkt noemt men een CNC-operator. Lees ook het stuk over wat is cnc frezen, als je daar meer over wil weten.

Past het beroep bij jou?

Het is een zeer fysiek beroep. Het is werk waar je vieze handen van kunt krijgen en je moet mogelijk ook in de natuur of met dieren werken. Als je een hekel hebt aan het buiten zijn, dan is dit dus geen geschikt beroep voor jou. Verder moet je ook voortuigen kunnen besturen. Houd je niet van bijvoorbeeld scooter rijden en heb je geen verkeersinzicht? Dan heb je best kans, dat dit niet het beroep is dat jouw blij maakt.

Houd je van hard werken, vind je het niet erg om vies te worden, ben je graag buiten? Dan is de kans groot dat het wel bij je past, zeker als je ook wat gevoel voor techniek hebt.

Wat verdient een frezer?

Iemand die weet wat cnc frezen is en het goed kan, verdient met dit beroep zo’n 30.000 euro. Dat is behoorlijk wat geld. Het is een beroep op mbo-niveau. Voor een beroep op mbo-niveau is dit een goed salaris. Dus qua geld is het slim om te gaan leren cnc frezen.

Toekomst

Zoek je een beroep voor het leven? Dan is het beroep van frezer mogelijk niet geschikt voor jou. De kans is namelijk vrij groot dat er steeds meer robotisering plaatsvindt. Vind je het vooral belangrijk om te doen wat bij je past en zie je daarna wel weer verder? Dan heb je de juist instelling om er wat van te maken. Bovendien is tegenwoordig van weinig beroepen nog zeker of ze over een tiental jaar nog blijven bestaan. Dus de kans is vaak groot dat je in jouw leven nog een keer wisselt van beroep.

https://cncnederland.nl/cnc-frezen/