Wistjij
Image default
Aanbiedingen

Synthetische dekbedden vs. Donzen dekbedden, wat is beter?

 

Donsdekens waren vroeger vooral te vinden in Europese huishoudens en waren onbekend in Noord-Amerika. In de jaren zestig werden ze in Amerika geïntroduceerd en al snel werden ze een steunpilaar vanwege het comfort en de warmte die ze bieden, en het onderhoudsgemak. Maar het kopen van een dekbed is niet simpelweg het kopen van een one-size-fits-all vulmiddel en hopen op het beste. Donzen en synthetische dekbedden hebben elk hun voor- en nadelen. Weten wat u nodig hebt voor uw gezin en uw huis helpt u om de juiste keuze te maken bij het kopen van een dekbed.

Voor meer informatie over synthetische dekbedden en donzen dekbedden, lees hieronder verder. 

 

Betrouwbaarheid van warmte

Dons is het pluis dat onder de veren op de borst van een vogel zit. Gekweekte donsvogels produceren het product dat in de meeste kant-en-klare donzen dekbedden zit; handgeoogst dons uit nesten van eidereenden wordt gebruikt in het duurste product, eiderdons. Dons wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid die het uitzet na compressie; dat wordt de vulkracht genoemd. Een hoog getal van 800 tot 900 biedt uitstekende warmte door de hoeveelheid lucht die in het dons opgesloten zit. In de VS worden synthetische dekbedden geclassificeerd als warm, warmer en warmst, een classificatieschaal die niet gereguleerd is en dus een subjectieve maatstaf kan zijn die door de fabrikant wordt toegekend.

 

Allergieën en groene overwegingen

Dons is niet hypoallergeen, maar het is wel een hernieuwbare grondstof. Synthetische vulling is meestal polyester, dat huisstofmijt afstoot en als hypoallergeen wordt beschouwd in vergelijking met dons. Zijde, hoewel geen synthetische vezel, produceert mijtvrije vulling, is hernieuwbaar en wordt beschouwd als niet-allergisch.

 

Schoonmaakproblemen

Donzen dekbedden hoeven niet vaak te worden schoongemaakt, tenzij ze vuil zijn; eens in de paar jaar is meestal voldoende. Ze kunnen worden gewassen in koud water met alleen milde zeep. Langdurig spoelen is nodig om elk spoortje zeep uit het dons te verwijderen – achtergebleven zeep vermindert de warmte van het dons, en het drogen op luchtpluis kan enkele uren duren. Bij de dekbedovertrek moet worden opgepast voor mogelijke krimp. Synthetische dekbedden zijn bestand tegen hogere wastemperaturen, maar kunnen tijdens het droogproces gaan klonteren.

 

Verschillen in uiterlijk

Door de hoge vulkracht lijken donzen dekbedden heel donzig als ze schoon en volledig opgeschud zijn, maar ze pakken snel in en moeten na elk gebruik opnieuw opgeschud worden. Een zwaar dekbedovertrek kan het dons samenpersen, waardoor het er minder donzig uitziet en het dekbed minder warm aanvoelt. Synthetische vulling veert sneller terug dan dons en blijft langer zacht, en kan daardoor een zwaardere tijk verdragen.

 

Kosten

Een met de hand geoogst dekbed van eiderdons met een hoge vulkracht kan 12.000 dollar kosten, terwijl een synthetisch dekbed al vanaf 25 dollar kan kosten. De prijsverschillen suggereren dat de keuze van het juiste dekbed in belangrijke mate afhangt van budgetbeperkingen, maar ook van de vereiste warmtebescherming, het voorkomen van allergieën, de reinigbaarheid en het uiterlijk.

 

 

Katoenen dekbed

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor dekbedovertrekken, en is een gemakkelijk te onderhouden stof die zacht en comfortabel is. Als u op zoek bent naar een materiaal dat weinig onderhoud vergt, is katoen uw beste keuze. De meeste beddensites raden een dekbedovertrek aan met een draadtelling van 300+ om ervoor te zorgen dat uw dekbed beschermd blijft.

 

Polyester & Katoen-Polyblend:

Polyester en Katoen-Poly blend dekbedovertrekken zijn het beste voor mensen die een bestendige stof willen die niet kreukt of vervaagt na verloop van tijd. Polyester wordt door de mens gemaakt, wat betekent dat het meestal minder duur is dan natuurlijke alternatieven. In tegenstelling tot katoen of zijde is polyester minder goed ademend, waardoor vocht en warmte in uw lakens blijven hangen. Als u de voorkeur geeft aan een warmere slaapomgeving, is polyester een goede optie.