Wistjij
Image default
Bedrijven

Vind een opleiding die bij jou past

Na jaren kan je uitgekeken zijn op je baan, misschien is het zelfs een baan waar je nooit er passievol over bent geweest. Soms blijf je hangen in een baan omdat het veilig is en makkelijk. Het wisselen van baan of zelfs van de hele branche kan erg eng en spannend zijn. Toch is het tegenwoordig heel makkelijk voor volwassenen met een drukke baan of een gezin om een nieuw vak te leren. Misschien heb je al jaren een goed idee wat je eigenlijk zou willen doen of misschien heb je nog geen enkel idee. Wat het geval ook is, met een aantal tips en adviezen is het makkelijk een opleiding te vinden die bij je past en je met succes zal afronden.

Hoe werkt een opleiding voor volwassenen?

Een opleiding bedoeld voor volwassenen zal anders werken dan een opleiding voor jongeren. Het grote verschil zit in de duur en de intensiteit van de opleiding. De duur is vaak langer bij een opleiding voor volwassenen. Meestal wordt deze deeltijd gegeven, dit betekend dat de opleiding langer duurt maar je er minder uren per week mee bezig hoeft te zijn. Een student of scholier gaat vaak 5 dagen per week naar school, bij een deeltijd opleiding zal je soms een dag naar school gaan en een paar uur thuis studeren. Maar er worden ook voltijd opleidingen aangeboden voor volwassenen. Het verschil tussen deze voltijd opleidingen is dat een volwassenen voltijd opleiding is aangepast aan het schema van volwassenen. Opleidingen kunnen ook duaal gevolgd worden, dit betekend dat je leer en werkt tegelijk.

Wat voor soort opleidingen zijn er?

Bijna elke opleiding kan gevolgd worden voor volwassenen, denk bijvoorbeeld aan een opleiding hbo rechten, nima opleidingen en online marketing opleiding. Management opleidingen zijn heel erg populair. Dit komt met name omdat deze zo belangrijk zijn in de praktijk. Dit zijn ideale opleidingen om promotie te maken, of een andere functie binnen het bedrijf te krijgen. Deze managementopleidingen. hoeven niet altijd lang te duren, je hoeft niet altijd jaren te studeren. Deze opleidingen kunnen ook een paar maanden duren. Hoe Lang een opleiding duurt zal afhangen van het niveau. De meeste hbo opleidingen duren 4 jaar, mbo opleidingen duren tussen de 2 en 4 jaar. Er zijn ook associate degrees deze opleidingen liggen tussen een mbo en hbo opleiding en duren 2 jaar. Voor veel mensen is dit een fijne optie omdat deze opleidingen niet zo heel lang duren. 

Waar vind ik een goede opleider?

Soms zal je vanuit je werk een opleiding aangeboden krijgen, als dit het geval is, zal het vinden van een opleider niet moeilijk zijn. Wanneer je zelf een opleiding moet zoeken kan het handig zijn deze online te bekijken. Online kun je de aanbieders goed met elkaar vergelijken. Let bij het zoeken naar een opleiding goed naar niveau dat aangeboden wordt. Kijk ook naar de duur van de opleiding en het lesmateriaal. Dit kan verschillen per opleider. Andere interessante aspecten zijn de vorm waarin lesgegeven wordt en of er een optie tot stage lopen is. Het verschilt ook per opleiding of er fysieke lessen zijn, of dat al het lesmateriaal thuis bestudeerd moet worden.