Wistjij
Image default
Hobby en vrije tijd

Veilig paardrijden doe je met een paardrijcap !

Veilig paardrijden doe je met een paardrijcap

Een paardrijcap is een van de belangrijkste dingen van de uitrusting voor de ruiter. Het zorgt voor extra veiligheid en word op steeds meer plekken verplicht. Denk hierbij aan manges, wedstrijden, op straat of gewoon op een paardenstalling. Een paardrijcap heeft de functie jouw hoofd te beschermen wanneer je van je paard af valt. De binnenkant van een cap heeft een stevig harnas gemaakt van ABS (een soort kunststof). De buitenkant is meestal bekleed met een mooie stof. Op concoursen is het een echte hype geworden om met de meest luxe cap de ring in te gaan. Het kan voor komen dat je cap van binnen gebroken is na een val terwijl je aan de buitenkant niets ziet. Daarom is het verstandig om na iedere val je cap na te laten kijken, dit kan vaak bij grotere ruitersportzaken. Wanneer er geen breuk wordt opgemerkt hoef je dus niet direct een nieuwe cap te kopen. Als er geen breuken in de binnenkant van de cap zitten gaat deze gemiddeld 5 tot 10 jaar mee.

 

 

Waarom rijd je met een paardrij cap?

Een paardrij cap is voor de veiligheid van de ruiter. De functie van een paardrij cap is het hoofd van de ruiter beschermen tijdens een val. Merendeel van de ruiters rijd altijd met cap, en op wedstrijden en maneges is het zelfs verplicht. Toch zijn er ook ruiters die niet met een cap rijden. Deze denken vaak; “Ik val toch niet van mijn paard” of “een paardrij cap helpt toch niet”. Ik raad jullie aan om altijd met een cap te rijden! Rijden met een paardrijcap kan ernstig letsel voorkomen. Tegenwoordig is er voor iedereen wel een geschikte cap te koop die lekker zit. Dus er is geen goed excuus om zonder cap op een paard te stappen.

 

Welke paardrij caps zijn er te koop? (opsomming)

Je kunt een paardrij cap kopen in verschillende soorten maten, merken en kleuren. Denk hierbij aan een mooie klassieke variant voor de dressuurruiters, een stevige hightech paardrij cap voor de springruiters of een simpele cap voor de jonge ruitertjes. De buitenkant is meestal bekleed met een mooie stof van fluweel, glans/mat of strass steentjes. Toch is zijn de meest gangbare kleuren zwart en blauwe caps. Deze kleuren zijn ook verplicht op wedstrijden. Voor kinderen kan een gekleurde cap met een print vaak erg leuk zijn. Tijdens de koude winterdagen heb je als ruiter behoefte aan een warm hoofd, daarom zijn er speciale cap hoezen op de markt die je over je paardrij cap heen kunt trekken. Deze houd dan je oren en kin lekker warm.

Het is erg prettig als de cap goed ventileert of een anti-zweet binnenlaag heeft. Zo word de paardrij cap niet te heet en klam op je hoofd, dit is een erg onprettig gevoel. Daarnaast is de perfecte aansluiting op je hoofd ook belangrijk. Als een cap niet goed zit, kan deze ook geen veiligheid bieden of ben je eerder geneigd om hem in de kast te laten liggen. De meeste rijhelmen zijn tegenwoordig ook voorzien van een veiligheidskeurmerk en die bevestigen de veiligheid. 

De bekendste merken in de paardensport zijn:

  • GPA caps
  • CAP caps
  • Charles Owen caps
  • HKM caps
  • Casco caps
  • Pikeur caps
  • Horka caps
  • Harry’s Horse caps

 

Hoe meet je de maat van een paardrij cap?

Koop een paardrij cap die goed bij jouw hoofd past. De maat is hierbij erg belangrijk. De maatvoering loopt over het algemeen van 50 t/m 62 centimeter. Een goede cap hoort niet te klemmen op je hoofd, maar ook niet los te zitten. Een te losse paardrij cap kan zo van je hoofd vallen en heeft dus weinig zin. Als je de paardrij cap op je hoofd zet, de kin band niet vast maakt, en voorover bukt dan moet die in principe op je hoofd blijven. Aan iedere paardrij cap zit een kinband, die kun je meestal verstellen van lengte. De kinband zorgt er voor dat de cap stevig blijft zitten. Wil jij meten welke maat jij hebt? Dan kun je het beste je hoofd opmeten. Dit doe je vlak boven de ogen, boven de oren en zo meet je de omtrek. De maten van paardrij caps worden altijd aangegeven in centimeters van de omtrek. Als jij dus een omtrek van 53cm hebt, moet je van paardrij cap ook maat 53 kopen. Sommige caps hebben de functie van ze verstelbaar zijn in maat. Dit kan vaak met behulp van een draaiknop aan de achterzijde. Ook is het een optie om de voering aan de binnen kant te veranderen. Sommige caps hebben een dikke voering, hier kun je ook een dunne in laten zetten.

 

In deze video kun je zien hoe je de maat paardrijcap kunt opmeten 

Paardrijcap kopen ? maar wat kost een paardrij cap?

Voor de optimale veiligheid kun je caps kopen in verschillende prijsklassen. Voor de beginnende ruiter voldoet een Harry’s Horse cap van €30,- prima. Als je een ervaren wedstrijdruiter bent die dagelijks meerdere paarden rijd, heb je behoefte aan een cap die jou daar bij ondersteund en veiligheid kan garanderen. Helaas kunnen de prijzen van de duurdere paardrij caps oplopen tot honderden euro’s. Soms zijn er via paardensport websites voordelige ruitersportaanbiedingen op paardrij caps. Hier koop je dan voor de helft van het geld toch een goede kwaliteit cap. De duurdere paardrij caps zijn gemaakt van bijvoorbeeld titanium en carbon. Wanneer je veel rijdt, raad ik deze caps aan. Je voelt direct verschil met een goedkopere en dus mindere kwaliteit paardrij cap. De voering aan de binnenkant zit comfortabeler, de paardrij cap ventileert beter en ziet er vaak ook nog mooier uit.

Veilig paardrijden doe je met een paardrijcap !