Welke zweep ben ik nodig voor het paardrijden?Het is voor veel ruiters een onmisbaar deel van het harnachement. De paardrijzweep (algemeen). Je moet een paardrijzweep zien als een soort aanwijs stok. Men gebruikt een zweep als hulpmiddel tijdens het paardrijden, mennen of longeren. De functie van de zweep is het verlengen van de arm van de ruiter. Hij dient alleen gebruikt te worden om te corrigeren, aan te sporen of om te straffen. Er zijn diverse zwepen op de markt, iedere zweep is geschikt voor een bepaalde discipline van de paardensport. Op concours is het een trend om met de mooiste zweep te rijden. Zwepen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, materialen en diverse handgrepen. Denk aan fluoriderende zwepen, een glanzende stok of een handgreep met een hengsel. Voor ieder wat wils. Ieder seizoen komen er weer nieuwe modellen!
Welke zweep hoort bij welke discipline?Voor iedere discipline zijn er eigen zwepen te koop. Uiteraard kun je ook springen met een allround zweep, of een dressuurtraining doen met een springzweep. Maar het is een feit dat elke zweep specifieke eigenschappen heeft waarom die gemaakt is voor een bepaalde tak van sport.
Dressuur – dressuurzweep Deze zwepen zijn lang en licht van gewicht. Ze liggen makkelijk in de hand en door hun lengte kun je je paard makkelijk corrigeren zonder dat het teveel opvalt. Dressuurzwepen zijn toegestaan in de klasse B en L en mogen maximaal 110cm lang zijn. Boven de klasse L is het rijden met zweep verboden. Voor het africhten zijn er wel zwepen te koop die langer zijn dan 110cm, maar deze mogen op geen enkele wedstrijd gebruikt. Springen – springzweep In de springsport maakt men gebruik van een springzweep. Deze zwepen zijn extra kort en vaak hebben ze een flapje aan het uiteinde. Dit is om het paard extra alert te maken. Springzwepen moeten extra kort zijn omdat ze geen belemmering mogen vormen op de sprong. Op wedstrijden zijn springzwepen tot 75cm toegestaan in alle klassen. Mennen – koetsierszweep De koetsierszweep heeft de eigenschappen lang en licht. De zweep is licht van gewicht zodat de koetsier hem gedurende de rit makkelijk kan dragen. Van lengte is de koetsierszweep lang, wanneer dit niet het geval was is het onmogelijk om je paard te corrigeren tijdens het mennen. Recreatief rijden – allround zweep De meest gebruikte zweep is de allround zweep. Deze zijn in verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten, van roze glitters tot bruin leer. De meest gangbare lengtes voor de allround zwepen zijn 60 tot 120cm. Hieronder vallen de meer spring gerelateerde zwepen als dressuurzwepen. Longeren – longeerzweep Longeerzwepen zijn extra lange zwepen met een “zwiep” stuk er aan. Die extra lengte is noodzakelijk omdat je tijdens het longeren uiteraard verder weg staat van je paard. Denk hierbij aan een zweep van ongeveer een meter lang. Deze zwepen worden gebruikt om het paard ondersteuning te bieden tijdens het longeren. Het is de bedoeling dat je ze gebruikt als verlengstuk van je eigen arm.
Waar koop ik een zweep voor het paardrijden? Niet alle mensen zijn een voorstander van het rijden met zweep. Het grootste deel van de paardensporters rijd dagelijks met zweep. Terwijl een ander deel van de mensen hier juist fel op tegen is. Wanneer een ruiter de zweep gebruikt voor het afstraffen, wordt dit al snel als zielig gezien. Voor de ruiters die er wel voor kiezen om met een zweep te rijden is er een breed aanbod! Stap een ruitersportzaak binnen, en je ziet verschillende modellen en kleuren. Kijk je op een ruitersport webshop, dan heb je keus uit honderden soorten zwepen voor allerlei verschillende disciplines. Een normale zweep hoeft niet duur te zijn, die prijs ligt rond de €15. Zoals met de meeste artikelen kun je ook een zweep uitbreiden met exclusieve materialen en kleuren. Op die manier kunnen de prijzen hoger oplopen. Af en toe staan er leuke ruitersportaanbiedingen online waar ook leuke zwepen op kunnen worden aangeboden. Als je zelf creatief bent, kun je ook je eigen zweep maken! In deze video word er uitleg gegeven over hoe je dat kunt doen !
Je eigen zweep maken (video)
|
Welke zweep ben ik nodig voor het paardrijden? |