Wistjij
Image default
Onderwijs

Kunstdisciplines ontdekken? Gewoon, in de klas!

Buiten alle kaders

Als je mensen vraagt om kunstdisciplines op te noemen, blijven ze al snel steken bij dans, theater en beeldende kunst. In werkelijkheid is er natuurlijk een hoop meer te beleven binnen de kaders van kunst en cultuur! Voor hoever je überhaupt van kaders kunt spreken. Want als er íets is dat kunst en cultuur doen, dan is het wel: alle kaders overstijgen. Dat zie je al snel als je beter gaat kijken naar alle kunstdisciplines voor CKV.

De klassiekers

Er is natuurlijk nog steeds niks mis met een ‘doodgewone’ theaterworkshop. Want dat er méér te ontdekken valt, wil niet zeggen dat we de klassiekers af moeten schrijven. Dit zijn natuurlijk niet voor niets klassiekers! Mensen zijn door de eeuwen heen altijd dol geweest op dans, theater en allerlei vormen van beeldende kunst. Als je alleen al denkt aan de schilderingen van de allereerste mensen die we teruggevonden hebben in grotten, dan weet je dat het waar is. Maar de eenentwintigste eeuw biedt ook kunstzinnige mogelijkheden waar de mensen toen nog niet van hadden kunnen dromen! En die laten zich uitstekend opnemen in het lesaanbod op scholen.

Digitale media

Vallen digitale media onder kunst? Sommige mensen zullen misschien meteen woest ‘nee’ schudden, maar als je er iets langer bij stilstaat, is dat helemaal niet zo overduidelijk. Waarom zou een film wel een kunstvorm zijn, maar een vlog niet? En waarom zou een film wel een kunstvorm zijn, maar een game niet? En ben jij zelf ook nog niet overtuigd? Dan is het alleen maar extra leuk om samen met je leerlingen op zoek te gaan naar de grenzen van de kunst: wanneer houdt het op? Ga mee op ontdekkingstocht en laat je verrassen!

Techniek en kunst

En ook techniek en kunst hebben veel overlap. Wat dacht je bijvoorbeeld van kunstwerken met licht of beweging? Of van een VR-film? Door dit soort kunstvormen aan bod te laten komen op school, sla je twee vliegen in één klap: een kennismaking met kunst én een kennismaking met techniek.

https://www.kleinkunstig.nl