Wistjij
Image default
Bedrijven

Is werken op vakantie verstandig of niet?

Laptop open en je kan beginnen met werken. Tegenwoordig met alle moderne technologieën kun je overal werken, waar je maar wilt. Zo, ook op vakantie. Dit kan handig zijn, omdat je dan zowel kan genieten als werken. Het klinkt als een luxe: lekker op het strand je e-mail bijwerken. Op deze manier wordt je gezinsvakantie misschien wel meer een werkvakantie. Is dat wel verstandig? Wat voor emoties brengt het met zich mee en is het slecht voor je? In dit artikel geven we antwoorden op deze vragen.

Waarom?

De eerste vraag gaat over de ‘waarom’. Waarom zou je werken op vakantie als je ook kunt genieten van je welverdiende rust? Men geeft aan dat zij niet kunnen genieten van hun vakantie, wanneer zij denken aan hun volledig overstroomde inbox na terugkomst. Het genieten van rust als ook de emoties die men daarna heeft, speelt mee in het grote dilemma. In de Verenigde Staten is het al heel erg normaal, want daar neemt 66% van de werkenden zijn of haar laptop mee op werkvakantie.

Daarnaast is het tegenwoordig niet meer mogelijk om je werk thuis te laten, want je hebt hoe dan ook een apparaat bij: je telefoon. Ook is er op veel plekken gratis wifi beschikbaar, waardoor jij je als werknemer bijna niet meer kan verantwoorden om niet bereikbaar te zijn. Bovendien blijkt uit onderzoek dat 78% van de respondenten met een beter gevoel op reis gaat, wanneer zij vooraf weten dat ze eventueel kunnen werken.

Is het gezond?

De oorzaak dat men de drang heeft om te werken, is in veel gevallen stress en dat is uiteraard ongezond. Men wordt onzeker, waardoor ze altijd een werkvakantie maken van hun eigenlijke ‘normale’ vakantie. Men is onzeker, omdat ze bang zijn voor de mening van anderen en ze bang zijn om hun baan te verliezen. Om zelf te overwegen of werken noodzakelijk is, kun je jezelf afvragen of werken echt noodzakelijk is en wat ermee bereikt wordt.

https://hofdebrulle.nl/werkvakantie/