Wistjij
Image default
Banen en opleidingen

Deze gewoontes en gebruiken zijn typisch Spaans

Elk land heeft unieke gewoontes en gebruiken. Dat geldt natuurlijk niet anders voor Spanje. Het Zuid-Europese land kent tal van tradities en gewoontes die voor mensen uit andere landen veel minder vanzelfsprekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan zaken als de welbekende siësta, bijzondere gerechten en sociale gebruiken. 

 

De siësta 

 

Eén van bekendste Spaanse gebruiken is de siësta. Tussen half drie en half vijf valt de bedrijvigheid in het land voor even stil. Veel Spanjaarden gebruiken de pauze in de namiddag om even tot rust te komen. De siësta is echter niet meer zo heilig als een aantal jaar geleden. In de meeste grote steden blijven veel winkels en horecagelegenheden gewoon geopend tijdens de heetste uren van de dag.  

 

Spaanse begroeting 

 

Waar in Nederland het geven van drie kussen op de wang gebruikelijk is bij begroetingen, doen ze het er in Spanje met eentje minder. Mannen groeten elkaar doorgaans met een handdruk, maar wanneer de band wat hechter is, zijn de twee kussen ook niet ongebruikelijk.  

 

Punctualiteit 

 

Spanjaarden komen in veel gevallen niet op de afgesproken tijd. Wanneer je als Nederlander naar Spanje gaat, zal je hier waarschijnlijk heel erg aan moeten wennen. Veel Nederlanders vinden op tijd komen namelijk erg belangrijk. Maak je dus vooral niet te druk als jouw afspraak een tijdje later is, het werkt namelijk ook de andere kant op. Je hoeft je dus niet te haasten in de tropische temperaturen die in het zuidelijke land gebruikelijk zijn. 

 

De taal 

 

Het Spaans is een mooie dansende taal en kent ook weer eigen gebruiken. Spanjaarden spreken over het algemeen met veel emotie en relatief luid. Waar men zich in Nederland bezwaard voelt als een telefoongesprek in zijn volledigheid gevolgd kan worden door de mensen in de directe omgeving, vinden ze dat in Spanje veel normaler. Maar, ondanks dat luide praten zijn Spanjaarden wel heel beleefd. In het zakelijk Spaans en wanneer er tegen ouderen wordt gepraat, worden er over het algemeen beleefdheidsvormen gebruikt. Ook zijn Spanjaarden veel minder direct dan Nederlanders en is nuance dus belangrijk. Tijdens een cursus Spaans kan je hier alles over leren. 

https://www.babel.nl/zakelijk-spaans/