Wistjij
Image default
Banen en opleidingen

Is een opleiding stukadoor iets voor jou?

Een opleiding tot stukadoor kan een goede keuze zijn voor mensen die graag met hun handen werken en geïnteresseerd zijn in een vak met veel afwisseling en uitdaging. Als stukadoor ben je verantwoordelijk voor het aanbrengen van pleisterwerk en het afwerken van wanden en plafonds. Dit kan zowel in nieuwbouwprojecten als bij renovaties en restauraties.

De basis van de opleiding

Een opleiding tot stukadoor duurt meestal 2 jaar en bestaat uit zowel theoretische als praktische lessen. Je leert bijvoorbeeld over verschillende soorten materialen en technieken, maar ook over veiligheid op de werkplek en klantcommunicatie. Daarnaast loop je stage bij een erkend leerbedrijf om praktijkervaring op te doen.

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het leren werken met verschillende materialen, zoals gips, kalk en cement. Je leert hoe je deze materialen moet aanmaken, op de juiste manier moet aanbrengen en afwerken. Ook leer je hoe je speciale effecten kunt creëren, zoals een betonlook of een marmerimitatie.

In loondienst of als zelfstandig ondernemer aan de slag

Na het behalen van de opleiding tot stukadoor kun je aan de slag bij een stukadoorsbedrijf, maar je kunt ook als zelfstandig ondernemer aan de slag. Als zelfstandig stukadoor ben je verantwoordelijk voor het werven van klanten en het opstellen van offertes. Dit vraagt naast vakinhoudelijke kennis ook ondernemersvaardigheden.

Een belangrijke eigenschap van een goede stukadoor is nauwkeurigheid. Het is immers belangrijk dat het pleisterwerk perfect is afgewerkt en dat de wanden en plafonds er strak uitzien. Daarnaast moet je als stukadoor fysiek sterk zijn en in staat zijn om langdurig op een ladder of steiger te werken. Doorzettingsvermogen is dus ook vereist bij een opleiding stukadoor

Er is altijd werk

Als stukadoor kun je rekenen op een markt met voldoende vraag. Veel mensen kiezen ervoor om hun huis te laten renoveren of om een nieuwbouwwoning te laten bouwen. Hierbij is stukadoorswerk vaak onmisbaar. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die kiezen voor speciale afwerkingen, zoals een betonlook of een marmerimitatie. Dit biedt mogelijkheden voor stukadoors met specialistische kennis.

Kortom, een opleiding tot stukadoor kan een goede keuze zijn voor mensen die graag met hun handen werken en op zoek zijn naar een afwisselend en uitdagend vak. Met de juiste vakinhoudelijke kennis en ondernemersvaardigheden kun je als stukadoor zowel in loondienst als zelfstandig een mooie carrière opbouwen. En met de groeiende vraag naar speciale afwerkingen, liggen er zeker kansen voor stukadoors met specialistische kennis.

 

https://www.bouwradius.nl/training/stukadoren/