Wistjij
Image default
Afvalverwerking

Big bags vs. puincontainer

Wanneer je thuis gaat klussen moet je rekening houden met een hoop afval dat op de een of andere manier afgevoerd moet worden. Een verbouwing levert vaak puin, afval van verpakkingsmateriaal, glas en andere rommel op die je niet met het huishoudelijk vuil mag weggooien. Je kunt er dan voor kiezen om een puincontainer neer te laten zetten of je gebruikt big bags om je bouwafval in te verzamelen. Waar kies je dan voor? In dit artikel worden de voor- en nadelen van beide opties uitgebreid behandelt. Kies vervolgens zelf het systeem dat in jouw situatie het beste werkt.

Voordelen van een puincontainer

Een puincontainer is handig wanneer je veel afval moet verzamelen. Een puincontainer is verkrijgbaar in verschillende formaten. 3. 6 en 9 kubieke meter zijn veel voorkomende afmetingen. Daar kun je een hoop in kwijt! Daarnaast bieden puincontainers de volgende voordelen:

  • Gemak – een puincontainer is 24 uur per dag beschikbaar en je kunt er altijd je afval makkelijk in mikken
  • Snelheid – er zijn verschillende bedrijven die binnen een dag een puincontainer kunnen leveren. Ook het ophalen verloopt vlekkeloos
  • Goedkoop – een puincontainer huren is niet duur. Voor ongeveer €150,- heb je al een puincontainer die 8 weken kan blijven staan

Voordelen van een big bag

Een big bag is een grote zak waar je ongeveer 1 kuub in kwijt kunt, hoewel er ook grotere en kleinere formaten zijn. Je kunt hetzelfde bouwafval dat je in een puincontainer gooit ook in een big bag kwijt. Een big bag heeft daarbij de volgende voordelen:

  • Flexibel – vanwege het flexibele materiaal kun je een big bag overal kwijt en zet je hem dus neer waar dat jou het beste uitkomt
  • Sterk – een big bag van 1 kuub kan tot wel 1500 kg aan materiaal dragen
  • Gemak – big bags die je (nog) niet gebruikt nemen opgevouwen nauwelijks plek in. Zo kun je ze eenvoudig opslaan tot je ze wel nodig hebt

Nadelen van een puincontainer

Een puincontainer biedt niet alleen maar voordelen. Voordat je een puincontainer bestelt is het goed om de volgende punten mee te nemen in je overweging:

  • Ruimte – een puincontainer neemt veel plek in op straat. In sommige gevallen is het nodig om hiervoor een vergunning aan te vragen. Bovendien moet de straat groot genoeg zijn voor de vrachtwagen die de puincontainer komt leveren.
  • Zwerfafval voorkomen – een puincontainer is van boven helemaal open. Dat is makkelijk voor het weggooien van afval maar dat betekent ook dat de wind makkelijk aan de haal gaat met lichte materialen zoals piepschuim. Om zwerfafval te voorkomen kan het nodig zijn om de puincontainer (deels) af te dekken.

Nadelen van een big bag

Ook een big bag heeft zo zijn beperkingen. Neem ook deze mee in je overweging.

  • Beperkte ruimte – Bij een grote verbouwing van bijvoorbeeld meerdere kamers of hele verdiepingen in huis is 1 kuub echt te weinig. Je kunt natuurlijk meerdere big bags gebruiken maar die moet je ook weer afvoeren.
  • Afvoeren – een big bag afvoeren kan best lastig zijn. Een zak van 1500 kg zet je niet even in je auto en voor het afvoeren door een bedrijf moet je rekening houden met extra kosten.