Wistjij
Image default
Bedrijven

De peuteropvang inschakelen

Wanneer je graag wil dat je peuter zich kan voorbereiden op het naar school gaan dan kun je je peuter naar de peuter opvang brengen. Dit is een opvang die je peuter laat wennen aan het naar school gaan. Zo kan je peuter daar al een beetje aan wennen en bovendien wordt er gewerkt aan de sociale vaardigheden. Je peuter is het bijvoorbeeld nog niet gewend om te spelen met andere kinderen en dingen eerlijk te delen of ergens samen uit te komen. Op school zal je peuter dit moeten, maar wanneer je de peuter opvang inschakelt leert je peuter dit van tevoren al een beetje. Je peuter heeft zo een voorsprong op de basisschool dadelijk. Wanneer je peuter erg verlegen is dan is de peuter opvang zeker iets om over na te denken. Wennen kan heel rustig en in alle vrijheid. Dat is wel anders dan hoe het er dadelijk op school aan toe gaat.

 

Vormen

Peuteropvang heb je in de vorm van de peuterspeelzaal en in de vorm van de verlengde peuteropvang. Bij de peuterspeelzaal gaat je peuter spelen en op die manier gaat je peuter van alles ontdekken. Door onder andere samen te spelen met de andere kindjes leert je peuter rekening te houden met een ander. De peuterspeelzaal wordt minimaal twee dagdelen in de week aangeboden voor 40 weken per jaar. De verlengde peuter opvang is echt de peuteropvang vlak voordat je peuter naar de basisschool gaat. Hier wordt een ritme aangeleerd en hier wordt de peuter 100% voorbereidt op de basisschool. De verlengde peuteropvang is ongeveer 6,5 uur in de week.

 

Tegemoetkoming

In de kosten is een tegemoetkoming voor de meeste ouders. Vanaf 1 januari 2018 is de harmonisatiewet ingegaan en alle ouders die voldoen aan de voorwaarde van de belastingdienst hebben dus recht op kinderopvangtoeslag. Heb je daar vanuit de belastingdienst geen recht op? Dan betaalt de gemeente vaak een deel van de opvang.

 

Portaal

Vind je het als ouder ook een beetje spannend? Dan is er niks om je zorgen over te maken. Je kunt namelijk meekijken via het ouderportaal. Dit is een portaal waarop je kunt zien wat je kind allemaal gedaan heeft. Zo hoef je niks te missen en kun je altijd zien wat er aan de hand is. Ook als er een keer echt iets is hoef je je geen zorgen te maken, dan belt de peuter opvang je altijd. Zo kun je je kind met een gerust hart brengen.

https://www.dakkindercentra.nl/peuteropvang/