Wistjij
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat wordt onderzocht in een pre-employment screening?

Het sollicitatieproces leuker en efficiënter maken? Steeds meer bedrijven kiezen om deze redenen voor een pre-employment screening. Ondanks dat het verschillende voordelen met zich meebrengt is het belangrijk om te weten wat er onderzocht wordt. Bij een pre-employment screening kun je namelijk kiezen uit verschillende aanbieders waarbij je de test (deels) kunt personaliseren. Dat is top, maar ontvang je op basis van de test dan nog wel de juiste data? Je leest in dit artikel meer over waar je als bedrijf op moet letten.

Waarom gebruik maken van een pre-employment screening?

De belangrijkste reden is dat je als werkgever hiermee een achtergrondcontrole creëert. Hoewel je dit natuurlijk ook probeert te doen in het wervingstraject, is dit een meer objectief en betrouwbare manier van werven. Doordat beslissingen worden gemaakt op basis van de data wordt een eerlijk en weloverwogen beslissing gemaakt om de meest geschikte kandidaat voor de functie aan te nemen. Ook geeft het de mogelijkheid om een veilige werkomgeving te creëren en om bedrijfsmiddelen te beschermen. 

9 elementen die onderzocht kunnen worden in een pre-employment screening

Er zijn verschillende soorten screenings en achtergrond controles die bruikbaar zijn voor uiteenlopende situaties. Ondanks dat je ze voor verschillende situaties kunt gebruiken zien we een aantal elementen die met regelmaat terugkomen. Dit zijn de 9 meest voorkomende elementen in een pre-employment screening:

 

  1. Burgerlijke controles. Bij een burgerlijke controle wordt gekeken naar zowel hogere als lagere civiele en federale rechtbanken.

  2. Kredietcontroles. De voornaamste reden waarom deze meegenomen wordt is dat je als bedrijf inzicht krijgt in de kredietgeschiedenis van een persoon. Zo kun je ook zicht krijgen of een persoon eerdere faillissementen heeft gehad. 

  3. Strafblad. Je wilt als organisatie weten wie je in huis haalt. Hiermee wordt achterhaald of een persoon ergens een strafblad heeft.

  4. Rij beschrijving controles. Is het van belang dat de medewerker in beschikking is van een geldig rijbewijs? Dan komt een rij beschrijving controle van pas. MVR-records tonen de geldigheid van het rijbewijs en eventuele overtredingen. 

  5. Werkgelegenheid verificaties. Dit geeft je als werkgever de mogelijkheid om te controleren of de verstrekte informatie en ook de aangegeven werkervaring juist is. 

  6. Onderwijs verificatie. Hiermee controleer je of de aangegeven opleiding, trainingen en certificeringen kloppen.

  7. Identiteit verificatie. Het is misschien niet het eerste waar je aan zult denken, maar identiteitsfraude wordt met regelmaat gepleegd. Dit kun je zien als een extra beveiliging waarmee je de juiste achtergrond controles uitvoert.  

  8. Professionele referentie controles. De diepte-interviews geven extra inzicht in de werkervaring van een kandidaat. Een belangrijk onderdeel hiervan is om de professionele referenties te controleren. 

  9. Internationale achtergrond controles. Screen of de kandidaten momenteel in het buitenland verblijven en ook ervaring hebben in andere landen. Dit kan helpen bij het inclusiviteitsbeleid.

 

https://www.brainsfirst.com/hr/pre-employment-screening/