Wistjij
Image default
Gezondheid

Wat weet jij over intermittent fasting?

Intermittent fasting is een afvaltechniek die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Deze manier van afvallen berust zich voornamelijk op het aanpassen van het eetpatroon. Deze verandering in het eetpatroon zorgt ervoor dat het lichaam gewend raakt aan het binnenkrijgen van minder voeding. Op deze manier probeert men gewicht te verliezen. In deze blog vertellen we je meer over intermittent fasting!

Wat houdt intermittent fasting in

Intermittent fasting vertaald naar het Nederlands betekent letterlijk ‘Periodiek vasten’. De naam verraad ook al grotendeels wat het precies inhoudt. Bij een intermittent fasting dieet wordt er een dagdeel gevast. Dit gaat vaak aan de hand van ratio’s. Denk hierbij aan een 8:16 ratio, maar ook de 6:18 en 4:20 ratio zijn veelvoorkomende ratio’s binnen het intermittent fasting. De ratio’s staan voor het aantal uren op een dag dat men wel en niet mag eten. In alle gevallen is het lagere getal het aantal uur dat er wél gegeten mag worden. De overige uren op een dag dient er niets gegeten te worden. In deze tijd ben je dus aan het vasten en zal je lichaam op den duur vet gaan verbranden. Dit komt omdat het lichaam zelf wel energie moet verbranden om te blijven functioneren. De theorie achter intermittent fasting is dat het lichaam nadat de voeding op verbrand is het lichaam vanzelf het vet gaat verbranden om te kunnen blijven functioneren. 

Voordelen intermittent fasting

Het grootste voordeel van intermittent fasting is dat je behoorlijk snel lichaamsgewicht kunt verliezen. Dit komt omdat je bij intermittent fasting je lichaam in principe te weinig voeding geeft om de gehele dag te kunnen functioneren. Door je lichaam te weinig te voeden zal de verbranding van de vetten in een stroomversnelling gaan. Het is geen gouden stelregel in het afvallen, maar met intermittent fasting kun je wel erg snel gewicht verliezen! Dit gaat natuurlijk hand in hand met hetgeen dat je consumeert in de uren waarin je mag eten. Als je in deze uren alleen maar ongezonde dingen eet dan schiet het niet op. Als je in deze uren jezelf gezonde voeding voedt, dan zul je snel gewicht verliezen!