Wistjij
Image default
Aanbiedingen

Wat is linkbuilding?

Heb je wel eens een website bezocht waarbij je een artikel las, en je vervolgens doorgestuurd werd naar een andere website of webshop? Dit is een vorm van linkbuilding in het wild. Linkbuilding is het verkrijgen van backlinks van externe websites of webshops, terug naar je eigen site. Vaak is het doel hiervan om sneller gevonden te kunnen worden. Welk linkbuilding resultaat is hierbij het meest gewild? Simpel, de verhoging van de plaats van de website in de ranglijst van google. Dit werkt echter alleen wanneer de website technisch in orde is en de juiste inhoud heeft. Het linkje in dit artikel is een duidelijk voorbeeld van linkbuilding, waarbij het linkje je doorstuurt naar een website pagina die gaat over linkbuilding.

Vormen van linkbuilding

Linkbuilding lijkt redelijk op zich te spreken, maar hoe krijg je nou eigenlijk een linkje van jouw website, op iemand anders zijn website? Hier zijn verschillende varianten van, die gecombineerd het beste backlinks resultaat zullen opleveren. De makkelijkste variant hiervan is het handmatig toevoegen van links aan websites, dit doe je door bijvoorbeeld je bedrijf toe te voegen aan bedrijvengidsen, reacties te plaatsen onder blogartikelen of een link te delen via een social media profiel. Dit is niet de meest betrouwbare en effectieve manier van linkbuilding, maar het is een mooie toevoeging aan het geheel. 

 

De manier van het creëren van backlinks die het meest gebruikt wordt, is een proces die ‘Outreach’ wordt genoemd. Hierbij worden andere websites benaderd, met daarbij de vraag om het creëren van een backlink naar jouw website, pagina of blogartikel. Er is bij deze variant geen garantie, maar je kan aan de hand van een backlink checker, resultaat controleren hiervan. Hou bij deze techniek wel altijd de vraag ‘wat heeft de ander aan deze backlink?’ in het hoofd. Als er geen duidelijke toegevoegde waarde is voor de ander, is de kans niet al te groot dat ze de link ook echt zullen plaatsen.

Door specifieke en goede content te maken, kan je echter een deal maken met de websites of zelfs backlinks ‘verdienen’. Als jouw content zo specifiek of origineel si dat anderen er wel naar willen linken, groeit jouw klikbaarheid ook.

Resultaten en voordelen van linkbuilding

Linkbuilding en het creëren van backlinks kunnen goede resultaten opleveren voor jouw bekendheid. Afhankelijk van de hoeveelheid backlinks die gegenereerd zijn naar jouw pagina, kan je soms al binnen een week een duidelijk resultaat zien hiervan. Daarnaast is het opzetten van deze links ook goed voor de naamsbekendheid van je website. Mensen die misschien origineel nooit op je website terecht waren gekomen, komen op deze manier toch in aanraking ermee via een andere route. Misschien zullen ze in het vervolg wel direct naar jouw website komen, omdat ze nu bekend zijn met de naam. 

Let op, de link is kapot

 

Iets waar op gelet moet worden bij het werken met backlinks, zijn de gebroken links. Soms wordt een artikel of een pagina verwijderd van een website, of simpelweg verplaatst. De link die dan op de andere websites stonden, werkt dan niet meer. Als jij zelf veel backlinks hebt staan, is het van belang om de aparte linkjes af en toe te controleren, en zo mogelijk te vervangen voor je eigen content.