De populariteit om te stoken op pellets groeit gestaag. En dat gebeurt door bepaalde doorslaggevende factoren. Een van die hoofdredenen is dat stoken met houtpellets een duurzame manier van stoken is. Zo gebruik je aanzienlijk minder hout wat aanzienlijk een stuk beter is voor het milieu. Snel en comfortabel stoken met houtpellets heeft verschillende voordelen. Een stand van zaken.
Stoken met pellets: wat is het eigenlijk?Hoe zit stoken op pellets nu eigenlijk in elkaar? Houtpellets zijn speciale houtkorrels die je in een pelletkachel stookt. Op deze manier verwarm je je huis. Maar een bijkomend pluspunt is dat je via pellets ook het water kunt verwarmen. Houtpellets worden zoals het woord al doet vermoeden vervaardigd van houtafval. Het cilindervormige zaagsel kan bestaan uit verschillende boomsoorten. Denk in eerste instantie aan dennen- of beukenhout. Beide soorten hout hebben hun specifieke voor- en nadelen. Uit eikenhout ga je bijvoorbeeld heel veel rendement halen. Daar staat echter tegenover dat de pellets minder vlug gaan branden. Witte houtpellets daarentegen zoals de dennen houtsoort brandt snel, maar zorgen duidelijk voor minder rendement.
Het grootste pluspunt: duurzaam stokenEen heel groot voordeel is dat je met houtpellets heel duurzaam stookt. Dat is in vergelijking met een houtkachel of een open haard een hemelsbreed verschil. Zo biedt een pelletkachel heel wat meer rendement dat kan oplopen tot 80 procent meer dan een modale kachel. Dat scheelt zich dus wel een hele slok op een borrel. Duurzaam stoken houdt ook in dat je een belangrijke bijdrage levert aan het milieu.
Andere grote voordelen van pelletsWanneer je met pellets stookt, speelt de duurzame invalshoek niet alleen maar een grote rol. Maar er zijn nog enkele grote voordelen aan verbonden:
Voor de duurzaamheid van je kachel is het superbelangrijk dat je stookt met pellets met een lagere vochtwaarde. Als je toch voor een hogere vochtwaarde kiest, moet je ook rekening houden met een lagere verbrandingswaarde. Het gevolg is dat er ook rookontwikkeling bij de verbranding ontstaat.
De verbrandingswaarde wordt over het algemeen aangeduid met kwH/kg. Vrij vertaald wil dit zeggen dat het aantal energie een kilo houtpellets oplevert. Hoe groter de waarde, hoe meer de kachel warmte uitstraalt.
Heel veel wordt de aswaarde over het hoofd gezien, maar deze waarde is even belangrijk dan de verbrandingswaarde. As is ook de grote boosdoener voor het aantal storingen in de kachel. Bij een hogere aswaarde zal je vaker moeten schoonmaken als je lager rendement wil voorkomen.
Hou ook rekening met andere parameters zoals donker houtAls je uiteindelijk de knoop hebt doorgehakt om houtpellets aan te schaffen, dan zijn er nog een aantal parameters waar je rekening zal mee moeten houden. Zo kan je kiezen uit een scala pellet soorten. Hou in het achterhoofd dat hout vaak heel goed werkt. De andere kant van de medaille is dat het minder rendement oplevert. Wanneer je voorkeur naar donker hout uitgaat krijg je meer rendement, maar zal het minder vlug gaan branden.
Met een pelletkachel stook je goedkoopWie resoluut voor een pellet verwarmingssysteem kiest, bespaart op middellange en lange termijn geld. Dit komt ook omdat de pellet prijs veel lager ligt dan het prijskaartje van gas en olie. Een klein aandachtspunt wat je niet uit het oog mocht verliezen. Wanneer de pelletprijs te laag ligt, zal je moeten oppassen dat je niet teveel moet stoken wat uiteindelijk de prijs wel eens de hoogte kan injagen. |