Wistjij
Image default
Gezondheid

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Manuele therapie en fysiotherapie zijn termen die tot verwarring kunnen leiden. Veel mensen gebruiken de termen door elkaar. Dus wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

Weet u nog dat u bij wiskunde leerde over verzamelingen en deelverzamelingen? Het komt hierop neer: manuele therapie is een deelverzameling van fysiotherapie. Dus hoewel alle manuele therapie kan worden beschouwd als fysiotherapie, vallen niet alle vormen van fysiotherapie onder manuele therapie.

Manuele therapie of fysiotherapie?

Als het gaat om manuele therapie, is de relevante betekenis “het gebruik van de handen” of “hands-on”. Voor fysiotherapeuten is manuele therapie letterlijk “hands-on therapie”. Een fysiotherapeut gebruikt zijn of haar handen om een behandeling te geven.

Fysiotherapie omvat aanvullende behandelingen die je “hands-off” zou kunnen noemen. Fysiotherapeuten helpen patiënten vaak bij het gebruik van oefenapparatuur om hun lichaam te herstellen.

Onder fysiotherapeuten heeft het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie niets te maken met het feit dat de ene vorm beter is dan de andere. Het is alleen in specifieke gevallen dat de ene vorm van therapie een meer geschikte en effectieve behandeling kan bieden.

Een belangrijk onderscheid tussen manuele en fysiotherapie heeft te maken met het kunnen identificeren van de bron van het probleem van een patiënt. Fysiotherapeuten die zijn opgeleid in de technieken van manuele therapie kunnen hun handen gebruiken om het specifieke weefsel of gewricht te isoleren dat de symptomen van de patiënt veroorzaakt. De handen geven informatie die geen enkel ander evaluatie-instrument kan repliceren.

Manueel en Fysiotherapie Team

Manuele therapie en fysiotherapie vormen een geweldig team. Elke therapie heeft zijn voordelen, en samen vormen ze een dynamisch duo! Bij Medifit Fysio Tilburg hebben ze therapeuten die zowel in manuele als fysiotherapeutische technieken zijn opgeleid. Dat betekent dat u en uw therapeut ook een dynamisch duo vormen!

 

https://www.medifitfysiotherapie.nl/locaties/fysiotherapie-tilburg/