Wistjij
Image default
Kinderen

Positieve invloeden op de motorische ontwikkelingen van je dochter?

Je dochter ontwikkelt zich als peuter in een hoog tempo. Het motoriek van je dochter zal steeds beter worden, en dat kan uiteindelijk zorgen voor het soepeler bewegen. Bij het soepele bewegen horen ook andere vaardigheden, zoals het op één been staan, hinkelen of andere bewegingsmogelijkheden. Verder in dit artikel wordt besproken wat motorische ontwikkeling precies inhoudt, en wat je kan doen als ouder om deze ontwikkeling te stimuleren.

Wat houdt motorische ontwikkeling in?

De motorische ontwikkeling houdt in dat je kind, dus je dochter, leert te bewegen. In de jonge jaren van je kind zijn er verschillende ontwikkelingen die zich voordoen. Dit kan zijn van de eerste stapjes zetten, tot het eten met bestek en het tekenen en knutselen. Deze motorische ontwikkeling wordt in twee verschillende soorten onderverdeeld. Zo kan je denken aan de grove motoriek. Dit is de motoriek die te maken heeft met het buitenspelen. Ook heb je de fijne motoriek en dat heeft vooral te maken met de kleinere dingen, zoals het knutselen. De motorische ontwikkeling van je kind is erg belangrijk, en verschilt ook per kind. Als ouder wil je natuurlijk graag dat deze ontwikkeling voorspoedig verloopt, maar het is wel belangrijk om te weten dat dit in veel gevallen een natuurlijk proces is. Je kan je kind wel stimuleren, maar probeer niet te veel te pushen.

Wat kan je als ouder doen?

Als ouder kan je verschillende dingen doen om de motorische ontwikkel te stimuleren. Het begint allemaal bij de hoeveelheid beweging van je dochter. Tegenwoordig zitten veel kinderen achter tv schermen, tablets en andere apparaten, en wordt er steeds minder beweegt. Deze weinige beweging is niet bevorderend voor de motorische ontwikkeling van je kind. Daarom moet je als ouder naar mogelijkheden zoeken om samen met je kind te bewegen, of je kind zelfstand te laten bewegen. Ook is het daarbij belangrijk dat je voor het buitenspelen de goede schoenen aanschaft. Stevige en kwalitatieve goede meisjes schoenen kopen is daarom erg belangrijk. Te grote schoenen, of schoenen die geen stevigheid bieden kunnen de ontwikkeling in de weg zitten. Meer bewegen heeft te maken met de motoriek maar je hebt ook de zogenaamde fijne motorische ontwikkeling. Dit heeft te maken met de kleinere bewegingen van je dochter. Denk hierbij aan het gebruiken van de handen, en de vingers. Zo kan je denken aan het openmaken van een jas, het eten met bestek en omslaan van bladzijdes. Om dit te stimuleren kan je samen met je dochter knutselen. Knutselen is erg goed voor de ontwikkeling. Verder is het ook leuk om je kind te laten helpen bij het opruimen, of bij het maken van eten.

Wat moet je niet doen als ouder?

Zoals eerder is vermeld moet je jouw dochter stimuleren, maar niet pushen. Als je kind niet wilt, kan dit ook te maken hebben met het feit dat je kind nog niet klaar is om iets uit te proberen. Helemaal niet erg, maar als je dit als ouder gaat pushen, dan kan het ook een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling. Het te vroeg komen van bepaalde ontwikkelen kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook is de kans tot mislukken van acties groter, waardoor de motivatie van je kind ook een knauw krijgt.