Wistjij
Image default
Beauty en verzorging

Wat is het verschil tussen een Finse sauna en een infrarood sauna?

In dit artikel leggen we de diverse verschillen tussen deze twee sauna´s uit. We lichten onder andere het gebruik, het verschil in temperatuur, de opwarmtijd, de warmteoverdracht toe.

Heilzaam voor de geest maar vooral voor het lichaam

Beide sauna´s hebben, ieder op een andere manier, een positief effect op het lichaam. Door transpiratie worden afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd én calorieën verbrand.

Door de hoge temperaturen kun je in een Finse sauna prima ontspannen. Daarnaast bouw je ook weerstand op tegen ziektes, kun je je conditie trainen en je ontgift je lichaam. De saunastenen maken opgietingen mogelijk. In een Finse sauna kun je zowel liggen als zitten.

Een infrarood sauna, bijvoorbeeld een infrarood sauna van Elite Wellness, bevordert de doorstroming van het bloed. Dat heeft een gunstig effect op gewrichts- en spierpijn. De straling maakt spieren minder stram en vermindert pijn. Daardoor zijn mensen die aan artritis of een spierziekte als fibromyalgie lijden bij infrarood therapie gebaat. Steeds meer medisch specialisten, onder andere reumatologen, erkennen inmiddels deze heilzame werking. Een infrarood sauna werkt ook preventief en vermindert kans op blessures wanneer deze voorafgaand aan het sporten wordt gebruikt.

Verschil in temperatuur

De gemiddelde temperatuur in een Finse sauna ligt tussen 80 en 100 graden Celsius, terwijl de omgevingswarmte in een infrarood sauna 35 tot 60 graden Celsius bedraagt. De laatste temperaturen zijn beter te verdragen.

Opwarmtijd

De opwarmtijd van een Finse sauna bedraagt minstens 30 minuten maar kan soms wel anderhalf uur bedragen. Met een saunakachel moet de lucht van de gehele ruimte worden verwarmd. Afhankelijk van het soort infrarood straler is er geen opwarmtijd of slechts een opwarmtijd van 10 minuten.

Afmetingen

Infrarood stralers worden meestal verticaal aan de wand geplaatst. Daardoor bevinden zich de stralers meestal achter de rug. Daar worden de stralen het beste geabsorbeerd. Daarom is in een infrarood sauna geen ligruimte nodig. Om optimaal te kunnen ontspannen, is in een Finse sauna wel ligruimte nodig, waardoor de afmetingen van een Finse sauna groter zijn dan van een infrarood sauna. Dat gaat niet op wanneer er voor een Finse zitsauna wordt gekozen. Bijkomend voordeel is dat een zitsauna sneller opwarmt.

 

Verschil in gebruik

Van een Finse sauna wordt vaak met tussenpozen meerdere keren gebruik gemaakt. Een sessie duurt maximaal 15 minuten, waarna men moet afkoelen. Een enkele sessie in een infrarood sauna duurt maar een half uur, waarmee dit een snelle saunagang is.