Wistjij
Image default
Gezondheid

Wat is een detox kuur en hoe werkt het

 

Een detox kuur is een kuur waarbij je je lichaam ontgift. Je lichaam wordt gereinigd van afvalstoffen en gifstoffen. Er zijn verschillende manieren waarbij het lichaam wordt gereinigd. De meest voorkomende manieren om het lichaam te ontgiften zijn: vasten, detoxkuren, klei behandelingen, klysma’s , warmwaterbaden, oil-pulling en supplementen. Je lichaam speelt zelf ook een zeer grote rol bij het ontgiften van de organen. Echter kan het nooit kwaad als je je lichaam ook een handje helpt hiermee. 

Hoe verontreinigd het lichaam zichzelf?

Een afvalverwerkingssysteem is iets wat het lichaam van nature bezit. Het lichaam ruimt de lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen op. Dit wordt via de lever gedaan, maar ook je maagdarmkanaal, nieren en huid spelen een rol in dit systeem. 

Er zijn twee verschillende stoffen die het lichaam onderverdeeld. Dit zijn de wateroplosbare en de vetoplosbare stoffen. De wateroplosbare stoffen kunnen makkelijk door het lichaam afgevoerd worden. De nieren halen deze stoffen uit het lichaam, deze plas je dan weer uit. De vetoplosbare stoffen moeten eerst door een aantal andere stappen gaan in de lever om volledig afgevoerd te worden. 

Reiniging door nieren en lever

Voor het opruimen van vetoplosbare stoffen heeft het lichaam twee systemen. De eerste is het verbinden aan gal. Dit wordt in de lever gedaan. Als de stoffen worden gebonden aan gal worden deze uiteindelijk via de ontlasting uitgescheiden. Het tweede systeem gebeurd ook in de lever. Door biotransformatie worden de vetoplosbare stoffen via verschillende stappen wateroplosbaar gemaakt. Dit wordt via urine uitgescheiden.

Detoxkuur

Als je een ongezonde leefstijl hebt, je lichaam wilt reinigen of gewoon gezond wilt doen is het sterk aangeraden om je lichaam te reinigen. Dit kan gedaan worden door verschillende detoxmethoden. Dankzij dit worden alle schadelijke stoffen in het lichaam afgevoerd. Het ontgiften of detoxen van het lichaam is zeer gezond. Maar ook dit moet met mate gedaan worden. Het volgen van een gezond voedingspatroon met de schijf van vijf zal een groot verschil maken.