Wistjij
Image default
Electronica en Computers

Gerecycled is het nieuwe nieuw

Het beeldscherm knippert al een aantal weken, het touchpad reageert niet meer zo snel en de geheugenkaart begint ook steeds voller te raken. Het wordt nu echt de hoogste tijd om een nieuwe laptop te kopen. Hoewel… nieuw? Een gerecyclede laptop kan ook een hele goede keuze zijn. Hoe dit precies zit en waarom het zinvol is om oude laptops te recyclen, lees je in deze blog.

Spaar honderden euro’s

Een nieuwe laptop kopen is een uitgave die je niet dagelijks maakt. Gelukkig maar, want goede laptops zijn niet goedkoop. Wanneer je kiest voor een gerecyclede laptop, kun je al snel honderden euro’s besparen. Het aanbod van gerecyclede laptops is de laatste jaren sterk gegroeid. Voor relatief weinig geld kun je al een laptop van goede kwaliteit kopen die anders misschien niet in je budget had gepast.

Verzekerd van goede kwaliteit

Er zijn steeds meer bedrijven die laptops recyclen en deze weer te koop aanbieden. Deze zogenaamde “refurbished” laptops hebben al eerder een eigenaar gehad. De laptops worden uitvoerig gecontroleerd, defecte onderdelen worden vervangen, de laptops worden schoongemaakt en tot slot worden ze van de nieuwste software voorzien. Deze gerecyclede laptops zijn daarna weer zo goed als nieuw. Wanneer je een “refurbished” laptop bij een betrouwbare (online) winkel koopt, zit er meestal een aantal jaar garantie op.

Beter voor het milieu

Behalve dat het kopen van een gerecyclede laptop je geld oplevert, is het natuurlijk ook veel beter voor het milieu. Het niet kopen van nieuwe spullen is één van de aanpassingen die de grootste impact heeft wanneer je duurzamer wilt leven. Vooral elektronica hebben een grote impact. Het is dus een stuk beter voor het milieu om een gerecyclede, in plaats van een nieuwe, laptop te kopen. Niet alleen wordt een groot deel van de onderdelen opnieuw gebruikt, er wordt meestal ook nog CO2 bespaard omdat het opknappen van de laptop vaak gebeurt in dezelfde regio waar deze weer verkocht wordt.

Geef je oude laptop een tweede leven

Als je toch liever voor een nieuw exemplaar gaat, kun je ervoor zorgen dat je oude laptop gerecycled wordt. Ook al is je laptop nog zo oud, het is zonde om hem zomaar weg te gooien. Vaak is het mogelijk om elementen zoals de processor, de harde schijf of het moederbord een tweede leven te geven. Zelfs wanneer deze elementen niet meer te gebruiken zijn, zitten er toch nog waardevolle materialen in laptops die gerecycled kunnen worden. De meeste laptops bevatten koper, platina, goud en palladium. Dat is toch zonde om zomaar weg te gooien?! En met een beetje geluk kun je er ook nog wat geld voor krijgen.