Wistjij
Image default
Financieel

Wat is een crematieverzekering?

Een uitvaartverzekering wordt ook wel een crematieverzekering genoemd, wanneer je kiest voor crematie. De verzekering dekt (een deel van) de uitvaartkosten bij overlijden. Met een crematieverzekering ben je verzekerd tegen de kosten van een crematie. Je hebt het over een begrafenisverzekering als je een begrafenis kiest. De kosten van een crematie lopen al snel op tot tienduizenden euro’s. Als je geen crematieverzekering hebt, zijn je nabestaanden verantwoordelijk voor het betalen van de vergoeding. Sluit daarom direct een crematieverzekering af, zodat je naasten zich volledig kunnen richten op het plannen van uw uitvaart.

 

Waarom een crematieverzekering afsluiten?

Je kiest een crematieverzekering om je dierbaren te beschermen tegen het betalen van jouw crematie. Bij een crematie of begrafenis zijn ook andere regelingen nodig, die verzekeringen voor je kunnen regelen.

 

Wat is de prijs van een crematie?

Een uitvaart kost gemiddeld zo’n 8.000 euro. De kosten van een crematie zijn lager dan de kosten van een begrafenis. Een crematie kost gemiddeld tussen de € 3000 en € 6000, afhankelijk van je voorkeuren, zoals de urn of opstelling.

 

Hoeveel kosten crematieverzekeringen?

De kosten van een crematieverzekering worden bepaald door verschillende factoren:

  • Doorlooptijd: hoelang je premie betaald
  • Leeftijd: de leeftijd waarop je de verzekering afsluit
  • Verzekerd bedrag: de kosten van je crematie.

 

Soorten verzekeringen

Je kan een crematie verzekeren met een van de volgende drie verzekeringen:

 

  1. Natura

Een uitvaartverzekering in natura is een vooraf bepaalde dienstenbundel, waarbij geld niet wordt uitgekeerd. Bij overlijden werkt de verzekeraar samen met een aangesloten uitvaartondernemer om de uitvaart te plannen. De naturaverzekering keert een bedrag uit waarmee alleen de begrafenis kan worden betaald. Rechtstreeks aan de verzekering geef je de kosten van de uitvaartondernemer door.

 

  1. Kapitaal

Je nabestaanden krijgen een verzekerd bedrag als je een kapitaaluitvaartverzekering afsluit. Nabestaanden kunnen dit geld gebruiken om de begrafenis te betalen, maar zijn hiertoe niet verplicht. Je kunt het geld naar eigen inzicht gebruiken.