Wistjij
Image default
Woningen

Wat doet een taxateur?

Wanneer u de waarde van een huis wilt weten, laat u een taxateur langskomen. Bij Van der Eijken Makelaardij Roosendaal  werken wij met ervaren NVM-taxateurs. Wat is een taxateur en wat doet een taxateur eigenlijk? In dit artikel leest u er meer over.

Wat is taxeren?

De meeste kopers die een nieuwe woning kopen, hebben een hypotheek nodig. De bank of geldverstrekker die de hypotheek verstrekt, wil zekerheid hebben of de nieuwe woning wel de waarde heeft van de hypotheekaanvraag. Door middel van een taxatie wordt de waarde van een woning beoordeeld. Taxeren is het vaststellen van de waarde van een huis. Het taxeren mag alleen worden gedaan door mensen die staan ingeschreven als Register-Taxateur. Bij de aankoop van een nieuwe woning geeft de koper opdracht om taxatie uit te voeren. 

Wat zijn de taken van een taxateur?

Een taxateur is een onafhankelijk, gediplomeerd persoon, die de waarde van de woning schat. Dit doet de taxateur uiteraard niet zomaar, maar op basis van een erkend valide systeem. Een taxateur kijkt naar de grootte, het soort woning, bouwjaar en de staat van onderhoud. 

Hoe werkt de taxatie?

Voordat de taxatie plaatsvindt, worden eerst een aantal verschillende zaken doorlopen. 

Eerst wordt de vraagprijs van de woning vastgesteld door de verkopende makelaar en klant. De onderhandelingen vinden plaats met de potentiële koper. Tijdens deze onderhandelingen wordt de koopsom overeen gekomen.De koopakte wordt opgesteld, vervolgens dient de koper een hypotheek aan te vragen. Bij de aanvraag van de hypotheek wordt het pand getaxeerd om te kijken of de koopsom klopt. De taxatie wordt gebaseerd op: inhoud en oppervlakte van het huis, de functionele indeling, staat van onderhoud, in hoeverre het huis energiezuinig en geïsoleerd is, de ligging en de marktsituatie.

Hoe wordt u taxateur?

Voor het beroep is een hbo-opleiding vereist. De opleiding die het beste aansluit is Vastgoed en Makelaardij. U kunt ook op andere manieren taxateur worden, bijvoorbeeld door een specifieke cursus te volgen na de opleiding Management, Economie en Recht. Bij Van der Eijken Makelaardij Roosendaal hebben wij gespecialiseerde taxateurs die regelmatig bijscholing krijgen door de NVM (vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen)  die voldoen aan strenge opleidings- en kwaliteitseisen, zodat we op de hoogte zijn van de laatste eisen. Heeft u een taxateur nodig? Neem dan zeker contact op met Van der Eijken Makelaardij!