Wistjij
Image default
Dieren

Voordelen van een sterilisatie voor uw hond

Een steriliseren van uw hond heeft diverse voordelen. Niet alleen voor u brengt het rust maar ook voor uw teefje. U voorkomt in eerste instantie dat uw hond niet meer zwanger of loops kan worden. Maar u verlaagt ook gelijk de kans op baarmoeder- of hormoon gerelateerde ziektes. In dit artikel gaan we verder in op de voordelen van een sterilisatie voor uw hond.

Wat bedoelen we met sterilisatie of castratie

Bij een sterilisatie, in de volksmond ook wel castratie genoemd, van een teefje wordt ervoor gezorgd dat een hond niet meer vruchtbaar is. Dit wordt gedaan door het operatief verwijderen van de eierstokken. Bij oudere honden wordt er soms voor gekozen om ook de baarmoeder mee te nemen. Dit wordt echter alleen gedaan wanneer er onregelmatigheden zijn te zien aangezien deze operatie ingrijpender is dan een normale sterilisatie. In Eindhoven zit een vakkundig Dierenziekenhuis die voeren met veel kennis en expertise een sterilisatie van uw hond uit in Eindhoven.

Voordelen sterilisatie hond

Wat zijn hiervan de voordelen? Waarom zou u uw teefje nou steriliseren? 

  • Het risico op baarmoeder- en hormoon gerelateerde ziektes verkleinen
  • Het voorkomen van baarmoederontsteking
  • Het voorkomen van ongewenste dekking of (schijn)zwangerschap
  • Minder kans op diabetes of suikerziekte
  • Het stoppen van de loopsheid

Loops

Als uw hond loops is betekent dit dat jouw hond vruchtbaar is. Dit wordt vaak opgemerkt door de hormonale veranderingen die een teefje uit in haar gedrag. Los van de fysieke kenmerken die deze loopsheid met zich meebrengt.

Door het uitvoeren van een sterilisatie van uw hond wordt uw hond niet meer loops. Het is wel erg onverstandig om het teefje voor de eerste of tijdens de loopsheid te steriliseren. Dit verhoogd namelijk de kans op incontinentie na sterilisatie. Het is natuurlijk wel moeilijk in te schatten wanneer deze eerste loopsheid zal zijn, dit verschilt per hond.Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt ook nog eens per ras.

Heeft uw hond haar eerste loopsheid gehad en wilt u haar laten steriliseren?

https://www.web-wings.nl/