Wistjij
Image default
Woningen

Verschillende soorten dekbedovertrekken en welke past het beste bij jou

Een dekbedovertrek is voor veel mensen het favoriete beddengoed omdat het zo veelzijdig is. Ze kunnen worden gebruikt met een verscheidenheid aan verschillende soorten donzen dekbedden en lakens. Bovendien zijn ze gemakkelijk te wassen en te drogen. Je kunt ze gewoon in de machine stoppen of buiten hangen om van die vervelende rimpels af te komen. Wat voor dekbedovertrek moet je gebruiken? Hoewel er tal van opties zijn, zullen sommige materialen beter werken dan andere, afhankelijk van je behoeften.

Geweven dekbedovertrekken

Geweven dekbedovertrekken zijn gemaakt van 100% katoen en kunnen in de wasmachine gewassen worden. Ze zijn duurzaam en ademend, waardoor ze comfortabel slapen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, zodat je er een kunt vinden die perfect bij je kamer inrichting past. Bovendien zijn ze betaalbaar.

Flanellen dekbedovertrekken

Flanellen dekbedovertrekken zijn een goede keuze als je in een koud klimaat leeft. Ze zijn gemaakt van zacht, warm materiaal dat extra isolatie toevoegt aan je beddengoed. Hierdoor houden ze de warmte beter vast dan andere soorten dekbedovertrekken. Dit maakt flanellen dekbedovertrekken bijzonder geschikt voor de winter, maar het betekent ook dat ze tijdens de zomermaanden te warm kunnen worden. Flanel is ook een uitstekende keuze voor mensen die ’s nachts graag knuffelen. Het materiaal heeft een uitnodigende textuur en de warmte creëert een uitnodigende sfeer waardoor je onder je lakens wilt kruipen.

Jersey dekbedovertrekken

Jersey is een lichtgewicht stof met een glad oppervlak. Het is zacht en ademend, waardoor het ideaal is voor warm weer. Jersey heeft een open weefsel, wat betekent dat de draden verder uit elkaar liggen dan bij andere stoffen zoals katoen. Dit vergemakkelijkt het ademen en voorkomt oververhitting tijdens de slaap. Je kunt jersey dekbedovertrekken ook in de wasmachine doen, maar je moet koud water gebruiken, omdat overmatige hitte kan leiden tot krimp of kleurvervaging na verloop van tijd.

Perkal dekbedovertrekken

Percale dekbedovertrekken zijn gemaakt van 100% katoen en daardoor heerlijk zacht. Hun natuurlijke vezels maken deze dekbedovertrekken ademend en comfortabel voor gebruik het hele jaar door. Percale is ook heel gemakkelijk te wassen en te drogen. In feite kunnen de meeste van hen in de wasmachine worden gewassen zonder daarna te hoeven strijken. Vanwege deze eigenschap kiezen veel mensen voor een perkal dekbedovertrek.

Satijnen dekbedovertrekken

Een satijnen dekbedovertrek is gemaakt van een speciaal soort katoen met een gladde, glanzende afwerking. Door deze afwerking voelt de stof veel luxer en duurder aan dan hij in werkelijkheid is. Satijnen dekbedovertrekken worden het meest gebruikt in warmere klimaten omdat ze geen zweet veroorzaken zoals andere stoffen. Satijnen dekbedovertrekken zijn ook hypoallergeen en minder vatbaar voor kreukels dan andere soorten katoenen stoffen.