Wistjij
Image default
Woning en Tuin

Risico’s voor zonnepanelen bij onweer

Het aantal huizen met zonnepanelen op het dak blijft populair en dit aantal blijft maar stijgen. In Nederland hebben zo’n 1,5 miljoen huishoudens al zonnepanelen laten instaleren. Dit maakt de kans op blikseminslag gelukkig niet groter, maar het kan wel wat vervelende gevolgen met zich meebrengen. Spanningsgevoelige apparaten waaronder zonnepalen kunnen namelijk veel schade aan de woning ten gevolge hebben. Daarom is het van belang dat de zonnepanelen goed beveiligd worden voor bliksem. Je wilt natuurlijk bliksemschade zo veel mogelijk voorkomen of juist helemaal beperken.

Waarom is het zo belangrijk om bliksembeveiliging te integreren bij zonnepanelen?

–        Zo voorkom je brand en schade aan jouw woning

–        Je voorkomt een persoonlijk letsel

–        Dit zal rust geven wanneer je angst hebt voor onweer

–        Door overspanningsbeveiliging voorkom je schade aan al jouw spanningsgevoelige apparatuur

Zonnepanelen en blikseminslag

Het instaleren van een bliksemafleider is niet altijd nodig. Wel is het belangrijk dat de zonnepanelen beschermd zijn tegen blikseminslag. Bij blikseminslag heeft de bliksem via de kabels van en naar het dak een extra weg om het huis binnen te komen en nog meer schade te veroorzaken.

Het is aan te raden om een risicoanalyse te laten uitvoeren. De analyse bepaalt welk soort bliksembeveiliging in jouw situatie het beste is. Dit kan op 2 manieren zijn:

–        Beveiliging tegen directe inslag van de bliksem

–        Beveiliging tegen overspanning en de bijbehorende effecten van elektromagnetische velden

Schakel een expert in!

De schade die kan ontstaan door blikseminslag is vaak groter als je zonnepanelen op het dak hebt geplaatst. Zorg ervoor dat de gevolgen van een blikseminslag niet onderschat worden en zorg voor goede bliksembeveiliging bij zonnepanelen.

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging/zonnepanelen