Wistjij
Image default
Banen en opleidingen

Slechte symptomen: wanneer en waarom nadenken over stoppen

werk zoeken

Monique Walcourt – Coach, docent, docent management over de momenten waarop schieten de juiste beslissing is U hebt het recht om te werken dat uw leven interessanter maakt en uw waardigheid niet verlaagt. Dit is mijn persoonlijke verklaring van de rechten van werkende mensen. Ik vertrouw op haar bij alles wat ik doe als coach, managementdocent en persoon. Maar tot mijn verbazing denken velen daar anders over. Leiders en werknemers van organisaties over de hele wereld zijn gaan geloven in de mythe dat salarissen en andere vormen van beloning die in het contract worden bepaald het enige zijn dat van werk kan worden verwacht (en het enige dat u aan werknemers zou moeten verstrekken), en men moet niet vertrouwen op immateriële vormen van beloning zoals vertrouwen, respect, een gevoel van onafhankelijkheid, beleefdheid en een kans om het leven van anderen positief te beïnvloeden. Deze eenzijdige benadering bevordert werkattitudes en -gedragingen die tot burn-out leiden. Bovendien kunnen mensen dankzij hem een ​​positie niet verlaten die hun morele en fysieke gesteldheid negatief beïnvloedt. Burn-out loopt gevaar wanneer de omstandigheden en eisen waarmee u op het werk wordt geconfronteerd, zoals werkdruk, autonomie en interpersoonlijke normen, uw vermogen om ermee om te gaan te boven gaan. Het heeft drie componenten: uitputting (verlies van energie), cynisme (verlies van enthousiasme) en verminderde prestaties (verlies van zelfvertrouwen en vermogen om werktaken uit te voeren). Het is echter helemaal niet nodig om alle drie de symptomen tegelijkertijd te ervaren om de ernstige gevolgen van een burn-out te voelen. Als u bijvoorbeeld niet gelooft in wat uw organisatie en haar leiderschap doen, de bedrijfscultuur niet accepteert, wordt u waarschijnlijk gedemoraliseerd, zelfs als u effectief bent op het werk. Ondanks dat werknemers voor het grootste deel gedwongen worden om burn-out op eigen kracht te voorkomen of te bestrijden, blijkt uit onderzoek dat professionele en organisatorische factoren, die vaak buiten de controle van de medewerkers zelf liggen, evenzeer bijdragen aan de schijn van burn-out als persoonlijke redenen. . Mensen ervaren het vaakst een burn-out als gevolg van omstandigheden zoals onrealistisch grote werkvolumes, lage controleniveaus, onbeleefdheid, pesten (pesten in het team), administratieve belemmeringen, lage sociale steun, gebrek aan organisatorische middelen, hoge managementstress en negatief leiderschapsgedrag … Een organisatie waarin burn-out veel voorkomt, is als het epicentrum van een uitbraak van infectieziekten. Velen vertonen symptomen van de ziekte en de nadelige gevolgen zijn van invloed op het hele systeem van relaties tussen werknemers op het werk en daarbuiten. Helaas, in tegenstelling tot de systematische medische zorg die de impact van epidemieën vermindert, blijven burn-outklachten vaak onopgemerkt en moeten werknemers er alleen mee omgaan. Dit betekent dat er een moment kan komen dat de beste reactie op een burn-out is om de baan of de organisatie te verlaten. Enkele jaren geleden heb ik deze beslissing zelf moeten nemen. Ik werkte toen voor een bedrijf met veel risicofactoren voor burn-out en veel burn-out werknemers. Ik heb een aantal strategieën geprobeerd om mijn betrokkenheid bij de workflow te vergroten, ik heb bijvoorbeeld mijn eigen werk gemaakt. Ik was op zoek naar manieren om een ​​bedrijf te helpen dat mijn talenten gebruikte. Door toestemming te krijgen om een ​​paar kleine veranderingen in mijn werkomgeving aan te brengen, kon ik meer tijd besteden aan taken waarvan ik dacht dat ze zinvol waren en minder tijd die ik niet leuk vond. Ik heb geprobeerd de interactie met mensen, projecten en situaties die mijn energie verspilden te minimaliseren. Na verloop van tijd was mijn vermogen om mijn werk te controleren echter aanzienlijk beperkt. Ik kreeg meer stressvolle taken toegewezen en werd de mogelijkheid ontzegd om dingen te doen die me voldoening gaven. Intensief sporten, yoga en meditatie gaven niet het gewenste resultaat, ik moest kalmerende middelen nemen. Ik kon geen psychologische barrière creëren tussen mijzelf en de stress die mij omringde op het werk. Het kostte meer tijd en moeite om de gebruikelijke taken uit te voeren, en daardoor was ik bijna altijd aan het werk. Ik ben altijd resultaatgericht geweest, dus het gevoel mijn creativiteit en effectiviteit te verliezen, maakte me bang. Vrienden merkten dat mijn werk me ongelukkig maakte. Ik realiseerde me dat mijn gezondheid op het spel stond terwijl ik ontslagen werd, een grote verandering in mijn carrière en een ongewenste verhuizing zou veroorzaken. Hoe weet u wanneer het tijd is om te stoppen als u symptomen van burn-out heeft? De onderstaande vragen helpen je daarbij.

Staat uw functie / uw werkgever toe dat u de beste versie van uzelf bent? Consistente prestaties onthullen uw sterke punten en stellen u in staat om maximale efficiëntie te demonstreren. Een van de meest demoraliserende factoren die mijn klanten noemen, is de noodzaak om te werken in omstandigheden die de productiviteit beperken tot niveaus die ver onder hun potentieel liggen, zoals overwerk, tegenstrijdige taken, onduidelijke verwachtingen, gebrek aan middelen en gebrek aan managementondersteuning. Constante belemmeringen voor hoge efficiëntie hebben een negatieve invloed op de behoeften van een persoon aan zelfverbetering. Bovendien zijn burn-out werknemers minder voordelig dan degenen die werken in een omgeving die bevorderlijk is voor hoge productiviteit en betrokkenheid. Toen mijn burn-out verergerde, verloor ik mijn motivatie en presteerde ik steeds slechter. Het bedrijf heeft niet alleen mijn gezondheid geschaad, ik heb zelf ook het bedrijf geschaad. Burn-out is als een mislukte relatie: wanneer het niet langer gunstig is voor beide partijen en de vooruitzichten voor verbetering zwak zijn, komt er een moment dat het misschien beter is om er een einde aan te maken. Hoe sluit uw baan / werkgever aan bij uw waarden en interesses? Als u denkt dat uw waarden en interesses in overeenstemming zijn met de waarden en behoeften van het bedrijf, is de kans groter dat u uw werk als zinvol en zinvol ziet. Als een dergelijke match niet bestaat, krijgt u hoogstwaarschijnlijk niet de ondersteuning die u nodig heeft om te slagen. Je carrière lijdt hier onder. De waarden van mijn werkgever, zoals blijkt uit zijn gedrag en besluitvormingspraktijken, druisten in tegen mijn verlangen naar authenticiteit, autonomie, positieve verandering en het creëren van voorwaarden voor professionele groei. Ook al was er voor mij weinig gelegenheid om nuttig te zijn, collega’s te helpen en plezier te hebben in mijn werk, het was somber. In plaats van te proberen een tuin in de woestijn aan te leggen, besloot ik ergens anders vruchtbare grond te zoeken en te doen waar ik een hart voor heb. Hoe zie jij je toekomst in deze functie / in dit bedrijf? Bekijk de situatie van buitenaf en evalueer deze op de lange termijn om te begrijpen of u te maken heeft met tijdelijke problemen of met een lange afdaling. Herken jij jezelf in de senior medewerkers van het bedrijf? Geven ze je hoop voor de toekomst? Het vooruitzicht om hetzelfde leven te leiden als sommige van mijn oudere collega’s maakte me bang. Werk had een negatieve invloed op hun moreel, gezondheid en humeur – voor mij was het een “wake-up call”. Ik wist dat ik zo niet wilde eindigen. De kans dat ik mijn hand op nieuwe gebieden zou kunnen uitproberen of de nodige vaardigheden zou verbeteren, was minimaal. Mijn toekomst in dit bedrijf beloofde alleen maar stagnatie. Hoeveel kost een burn-out? Burn-out kan een negatieve invloed hebben op uw gezondheid, productiviteit, carrièremogelijkheden, moreel en relaties met anderen. In mijn geval hebben de negatieve emoties die ik van mijn werk meebracht, mijn huwelijk, mijn relatie met mijn gezin en mijn gemoedsrust geschaad. Terwijl ik in het kantoor van de gezinsadviseur zat te luisteren naar mijn ondersteunende echtgenoot die zei: ‘Ik heb geen medelijden meer met je’, kon ik de schade die burn-out aan mij en mijn gezin heeft toegebracht, ten volle waarderen. Als je niet zeker weet welke gevolgen een burn-out heeft, vraag het dan aan je geliefde, familieleden of goede vrienden. Mocht u na beantwoording van deze vragen tot de conclusie komen dat het beste is om uw functie of organisatie te verlaten, dan heeft u de eerste stap hiertoe al gezet. Mogelijk kunt u vandaag uw baan niet opzeggen. Maar misschien is het vandaag de dag dat je je hierop voorbereidt: werk je cv bij, begin geld te besparen, neem contact op met experts in je vakgebied en vertel hen dat je van baan wilt veranderen, een coach wilt zoeken of je wilt aanmelden voor een online cursus. Dit is waar de terugkeer naar welzijn begint. Ik begon bijvoorbeeld als freelancer te werken, kreeg een coachlicentie en vroeg om aanvullende training van mijn werkgever (als onderdeel van een ontslagovereenkomst) en maakte uiteindelijk een reeks succesvolle projecten tot een zinvolle en geliefde baan. Ik ben er zeker van dat als je zinvol en lonend werk waardeert en het echt wilt doen, je alle kans hebt om je recht op interessant werk uit te oefenen.

https://www.vindazo.be