Wistjij
Image default
Banen en opleidingen

Outplacement als doekje voor het bloeden?

Outplacement wordt vaak door werkgevers voorgesteld wanneer deze van plan zijn werknemers te ontslaan. Over outplacement wordt soms wat lacherig gedaan maar uit recent onderzoek blijkt in ieder geval dat het volgen van een outplacementtraject de acceptatie van het ontslag dragelijk maakt.

Vaak zie je dat mensen die net ontslagen zijn gaan solliciteren op allerlei vacatures, zonder eerst stil te staan bij het ontslag zelf. Voor het accepteren van het ontslag neemt men vaak te weinig tijd, waardoor de kans zelfs groter wordt dat ook de nieuwe baan eindigt in een onoverkomelijk ontslag. Dit geeft vaak ook een scheef beeld op je cv waardoor het solliciteren naar een andere baan weer moeilijker wordt. Begeleiding door een outplacementbureau kan dit helpen voorkomen.

Vaak ervaart men het ontslag als falen. Ik ben niet goed genoeg. De reactie “ze hebben een vies spelletje gespeeld”, is een vaak horende klacht.

Dit zijn eigenlijk de reacties die een tegenovergesteld effect hebben op het verwerkingsproces dus ook op het vinden van een nieuwe baan en zelfs op het verdere verloop van iemands carrière.

Het erkennen van je talenten, maar ook je minder sterke kanten is erg belangrijk. Je kan ook te ambitieus zijn waardoor het halen van je doelen niet realistisch is. Te weinig ambitie is ook niet goed, dit is iets wat werkgevers niet willen. Dit komen we tegen bij standaard brieven, een te anoniem cv, slecht voorbereid zijn op sollicitatiegesprekken, etc. Je moet jezelf wel altijd blijven uitdagen.

Outplacement en balans tussen werk en privé

Het is bijna een modewoord! Als het thuis goed gaat, gaat het op je werk ook goed. Maar niets is minder waar. In outplacementtrajecten staan we altijd stil bij de optimale balans tussen werk en privé. We gaan niet in iemands privéleven wroeten, maar indien er privéproblemen zijn die de weg naar een nieuwe baan bemoeilijken proberen we tijdens een outplacementtraject wel handvatten te geven om aan een oplossing te werken of de problemen beheersbaar te maken.

Twijfelen aan jezelf is heel normaal

Als je net je baan hebt verloren dan is het logisch dat je aan jezelf gaat twijfelen. Die twijfel hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. Neem de tijd om uit te vinden wat je echt wilt, maar ook wat je kan. Wees duidelijk naar jezelf én je omgeving.

Vaak is dit een goede methode voor het verwerken van je ontslag. Maar ook het stellen van vragen helpt. Waar sta ik nu? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe ga ik die onderzoeken? Wat is daar voor nodig?

Het trechteren van al die vragen is mogelijk. Om dit te versnellen, is het helemaal niet verkeerd en zelfs aan te raden om met iemand te klankborden. Vooral iemand met veel praktijkervaring en veel parate kennis van bijv. de arbeidsmarkt. Dit vergemakkelijkt niet alleen het proces van het vinden van ander werk maar vergroot ook het zelfvertrouwen en het bewust zijn van je kwaliteiten.

Rein Reddingius is Senior Consultant bij Werkcontact Outplacement & Re-integratie

Outplacement als doekje voor het bloeden?