Wistjij
Eten en drinken

Nijmeegse bierbrouwerijen en proeverij

Gezien ik door het hele land bierproeverijen verzorg begint mijn bierproeverij altijd met een introductie van mijzelf. Speciaal voor jullie heb ik mijn mooie Keizerstad achter me gelaten om voor jullie een bierproeverij te verzorgen is een zin die ik mezelf vaak hoor zeggen. Ook op biergebied is Nijmegen aardig aan de weg aan het timmeren en worden er geweldig lekkere bieren gebrouwen.

Met 11 bieren in hun gamma is brouwerij de Hemel de grootste en bekendste brouwerij van de stad. Een standaard begin van mijn bierproeverij is de Serafijn. Een aromatisch witbier van 5% met een vleugje citroen en een aangename koriander kruidigheid. De Hemel is een brouwerij met een museum gevestigd in een geweldig oud pand de Commanderie van Sint Jan. Op de begane grond zit er een biercafé en in de kelders de brouwerij en een museum. In de kelder is er uiteraard een ruimte waar men kan genieten van een bierproeverij met hun ambachtelijke bieren. Naast bier wordt er ook gedestilleerd en mosterd gemaakt. 

De tweede brouwerij van Nijmegen heet Oersoep. Een brouwerij die die graag met gelaagde en complexe bieren experimenteert. Uitdagende bieren die niet mainstream zijn en gebrouwen worden om mensen te verassen. Ondanks het gemiddelde alcohol percentage van rond de 6% worden er geen echte doordrinkers gebrouwen zoals veel brouwerijen maken. Oersoep brouwt in 4 lijnen waarin ze experimenteren met verschillende brouwsels: donker en diep, Saison, Bruisend en Blond en God is goed. Gevestigd in een oud fabriekspand van de Honig heeft het naast de brouwerij een brewpub Stoom waar alle bieren gedronken kunnen worden met een lekkere spijs er bij. Ook is het mogelijk om hier een bierproeverij te boeken..

De nieuwste brouwerij uit Nijmegen heet de Brouwtoren. Vier part-time brouwmeesters steken oude ambacht in een nieuw jasje met deze moderne Nijmeegse microbrouwerij. Er zijn inmiddels 2 varianten op de markt de Beta en de Saga. De Beta is een volle amber met 7% alcohol geserveerd in een unieke fles waar de kromming van de waal erg mooi op geïllustreerd is. De Saga is een Weizen die heerlijk fris is en een klein zoetje in de afdronk heeft. Een graag geziene gast in mijn bierproeverij is de Beta omdat deze uitstekend combineert met een Spaanse fuet.

Nijmeegse bierbrouwerijen en proeverij