Wistjij
Image default
Gezondheid

Met deze tips kun je littekens verminderen

Of je nu jong of al wat ouder bent, bijna iedereen loopt gedurende het leven wel een of meerdere littekens op. Opgroeien gaat nu eenmaal gepaard met vallen en opstaan. Meestal geeft een litteken weinig problemen maar kan cosmetisch storend zijn, bijvoorbeeld wanneer het in het gezicht van je kind zit. Door het gebruik van een littekencrème kind kun je helpen om littekenvorming te verminderen of te voorkomen.

Wat zijn littekens en hoe ontstaan ze?

Zodra je huid beschadigd wordt, gaat je lichaam aan de slag met het herstel. Wanneer het enkel om een schaafwondje gaat, dan herstelt de huid zich bijna altijd onzichtbaar. Maar wanneer het om een diepere wond gaat, kan er bij herstel een litteken gaan ontstaan. Dat komt doordat er nieuwe huid wordt aangemaakt, of als het kapotte weefsel wordt vervangen door bindweefsel. En dat vormt een litteken. Zo’n litteken zal nooit meer de sterkte van je oorspronkelijke huid hebben.

Littekens bij kinderen

Een voordeel van een jongere huid is dat die sneller geneest maar daardoor bestaat ook de kans dat er juist teveel nieuwe huid gemaakt wordt. Op deze manier kunnen er grotere en dikkere littekens ontstaan. Kinderen hebben daarom meer kans op een dikker litteken dan oudere mensen.

Het ideale litteken is een fijn wit lijntje

Door gedurende alle fasen van het genezingsproces een goede wondverzorging toe te passen kun je het risico op littekenvorming verminderen of zelfs voorkomen. Een littekencrème kind kan in deze fasen een goede ondersteunende rol spelen.

Verzorging litteken

Reinig het litteken minstens één keer per dag en doe dat vaker wanneer het wordt blootgesteld aan een vervuilde omgeving. Laat eventuele hechtingen op tijd verwijderen. Als je ze te vroeg verwijdert, kan het litteken opnieuw opengaan, verwijder je ze te laat dan kunnen ze sporen achterlaten.

Door littekens met siliconen te behandelen, wordt het litteken kleiner en geeft minder irritatie. Gedurende een paar maanden breng je elke dag een siliconenpleister of siliconengel aan op het litteken. Na ongeveer een half jaar kun je overstappen op speciale littekencrème kind ontwikkeld door de plastisch chirurgen van het Brandencentrum Beverwijk en geschikt als littekencrème kind. Er bestaat ook littekencrème kind waarin een beschermingsfactor tegen de zon zit want een vers litteken is zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf. Stel het litteken daarom niet bloot aan de zon of de kou.

Wat kun je nog meer doen?

  • Krab, wrijf of pulk niet aan je huid.
  • Vermijd strakke kleren die het litteken kunnen irriteren.
  • Wees voorzichtig met activiteiten die spanning zetten op het litteken, bijvoorbeeld sport. De littekenhuid is gevoelig en kan daardoor makkelijk weer beschadigen. Een litteken op beweeglijke delen van het lichaam zoals je schouders kan uitrekken waardoor je het litteken beter ziet.
  • Masseer het littekenweefsel want zo hou je het litteken soepel. Begin daarmee wanneer de huid stevig genoeg is.

Contact met je huisarts

Neem contact op met je huisarts wanneer bij een nieuw litteken bij je kind een ontsteking of zwelling ontstaat. Doe dat ook wanneer een litteken niet goed wil herstellen.