Wistjij
Image default
Gezondheid

Medicijnverslaving, kan dat?

Wist jij dat het mogelijk was om een medicijnverslaving te krijgen wanneer je langere tijd slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt? Een medicijnverslaving kan zowel psychisch als lichamelijk zijn. Maar ook alleen lichamelijk verslaafd zijn aan medicijnen is mogelijk. Een verslaving is nooit goed voor je gezondheid. Het beste is om je medicijngebruik af te bouwen bij een medicijnverslaving.

Aan welke medicijnen kun je verslaafd raken?

Je kan verslaafd raken aan werkzame stoffen in medicijnen die een rustgevende werking hebben. Bijvoorbeeld benzodiazepinen. Dit stofje zit vooral in medicijnen die helpen tegen slapeloosheid en medicijnen tegen angstgevoelens. 

Je kan ook verslaafd raken aan oplioïden of opiaten. Dit zijn sterke pijnstillers die voorgeshreven kunnen worden. Bijvoorbeeld bij erge pijn na een operatie. Maar ook andere ernstige verwondingen, een hartaanval, kanker, of bij palliatieve zorg.

Wat is het verschil tussen een psychishe en fysieke verslaving aan medicijnen?

Psychische verslaving

Wanneer je psychisch verslaafd bent aan een medicijn wil je alsmaar hetzelfde geneesmiddel gebruiken. Je kan angstgevoelens ervaren wanneer je denkt aan het stoppen van medicijn inname. 

Fysieke verslaving

Doordat je lichaam went aan een verslavend medicijn is het mogelijk dat je lichaam steeds meer van het medicijn nodig heeft om hetzelfde effect te krijgen. Op een gegeven moment heeft je lichaam het nodig om zch goed te voelen. Wanneer je verolgens probeert te stoppen met het middel, of te weinig neemt dan is het meteen te merken. 

Waarom moet je bij een medicijnverslaving afbouwen? 

Het is belangrijk om langzaam het gebruik af te bouwen bij een medicijnverslaving. Wanneer je te snel stopt krijg je veel last van ontwenningsverschijnselen. Dit kunnen zijn: hartkloppingen, slecht slapen, angst, spieren die verkrampen, trillen, prikkelbaar zijn. Of overgevoelig voor geluid, licht en aanraking van anderen. Deze klachten lijken op dezelfde klacchten bij angst- en spanningsaandoeningen. Hetgene waarvoor je juist die medicijnen bent gaan nemen. Hierdoor lijkt het alsof de klachten terug zijn. Belangrijk is om niet opnieuw de medicijnen in te nemen bij deze ontwenningsverschijnselen. Het beste dat je kan doen is hulp inschakelen van een deskundige of een instantie zoals CACN Verslavingszorg