Wistjij
Image default
Eten en drinken

Lion’s mane paddenstoelen voordelen?

Lion’s Mane paddenstoelen zijn een soort eetbare paddenstoelen die inheems zijn in Noord-Amerika, Europa en Azië. Ze danken hun naam aan hun harige uiterlijk, dat lijkt op dat van de manen van een leeuw.

Lion’s mane zwammen hebben een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen. Ze bevatten bijvoorbeeld verbindingen die de immuunfunctie kunnen stimuleren en beschermen tegen ontstekingen. Bovendien zijn lions mane paddenstoelen een goede bron van antioxidanten en polysacchariden, waarvan gedacht wordt dat ze de gezondheid van de hersenen bevorderen.

Lion’s mane paddenstoelen eten

Lion’s mane paddenstoelen kunnen gekookt of rauw gegeten worden. Ze hebben een milde, licht zoete smaak die beschreven wordt als vergelijkbaar met krab- of kreeftenvlees. Als ze gekookt worden, wordt hun textuur mals en licht kauwbaar.

Als je lions mane zwammen aan je dieet wilt toevoegen, kun je ze vers of gedroogd vinden in veel natuurvoedingswinkels. Je kunt ze ook online kopen. Als je verse paddenstoelen koopt, zoek dan naar exemplaren die stevig, wit en vrij van vlekken zijn. Gedroogde paddenstoelen moeten mollig zijn en vochtig, niet bros of kruimelig.

Lion’s mane paddenstoelen kunnen in allerlei recepten gebruikt worden. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan soepen, stoofschotels of roerbakgerechten. Je kunt ze ook met knoflook en kruiden sauteren als bijgerecht, of ze toevoegen aan een omelet. Van llion’s mane kan ook thee gezet worden.

Het toevoegen van deze paddenstoelen aan je dieet is een eenvoudige manier om je inname van potentieel gezondheidsbevorderende stoffen op te voeren. Plus, ze zijn heerlijk en veelzijdig, zodat je ze in allerlei verschillende recepten kunt verwerken.

Waar groeit Lion’s Mane?

Lion’s Mane paddenstoelen groeien op dode of stervende loofbomen, vooral esdoorns en eiken. Ze worden ook algemeen gevonden op beuken. Lion’s Mane paddenstoelen zijn inheems in Noord-Amerika, Europa en Azië. Ze komen nu echter ook voor in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Lion’s Mane paddenstoelen komen voor in zowel gematigde als koude klimaten. In Noord-Amerika worden ze gevonden tot in het noorden van Alaska en tot in het zuiden van Guatemala. In Europa worden ze gevonden in Scandinavië, de Britse eilanden en Siberië. In Azië komen ze voor in China, Japan, Korea en India.

Lion’s Mane paddenstoelen zijn wit of crèmekleurig. Ze hebben een ruig of harig uiterlijk, vandaar hun gewone naam. De wetenschappelijke naam voor Lion’s Mane is Hericium erinaceus. Lion’s Mane paddenstoelen kunnen uitgroeien tot zeer groot. Het grootste geregistreerde exemplaar was meer dan drie voet in doorsnee en woog meer dan twintig pond!