Wistjij
Image default
Woning en Tuin

Je eerste huis in Utrecht kopen: tips van Makelaar Utrecht

Ok, Utrecht is het geworden: de stad waar jij wil wonen. Een uitstekende keuze: Utrecht heeft op allerlei gebieden een groot aanbod, is weliswaar een grote stad maar heeft ook veel groen en zelfs stilteplekken. Utrecht kan de vergelijking met Amsterdam ook prima doorstaan, als je al die toeristen even weg laat uiteraard. Paul Dijkstra Makelaar Utrecht vertelt u graag meer in dit artikel.

De wijk 

We gaan er vanuit dat je Utrecht nog niet heel goed kent. Hoe bepaal je welke wijk bij jou past? Je zou kunnen beginnen met op internet informatie zoeken over al die verschillende wijken. De gemeente Utrecht heeft het over tien wijken, die weer zijn onderverdeeld in verschillende buurten. Wil je graag in de binnenstad van Utrecht wonen, dichtbij alle winkels en gezelligheid? Of kies je toch liever voor een plek meer aan de buitenrand, bijvoorbeeld in Vleuten-De Meern, dat voornamelijk bestaat uit twee woonkernen, Vleuten en De Meern? Uiteraard zijn er ook middenwegen, zoals de wat chiquere wijken in Oost, het meer multiculturele West en de stadswijken in Zuid. 

Kijk eens hoe de diverse wijken worden beschreven, wat jou daarin aanspreekt en wat niet. Het kan ook goed werken om een aantal mensen in je omgeving (die Utrecht kennen) naar hun bevindingen te vragen. Ga daarbij nooit af op wat één persoon zegt. Tot slot: neem de tijd om Utrecht met eigen ogen te verkennen. Het openbaar vervoer is er dusdanig goed geregeld dat je in één dag al een aardige indruk hebt. Loop ook eens een buurtsuper binnen en krijg een beeld van de mensen die er wonen. 

Jouw huis 

Schrijf jouw belangrijkste woonwensen eens uit. Wil je dichtbij het centrum wonen of is op een kwartier of een half uur fietsen ook oké? Hoe belangrijk vind je ruimte en groen? Wil je een tuin of is een dakterras ook goed? Hoeveel kamers wil je? Moet jouw huis al helemaal aan jouw wensen voldoen? Of vind je het geen probleem om een paar maanden te klussen en een flinke verbouwing te doen? Als je de antwoorden op een rij én in volgorde van belangrijkheid zet weet je al veel beter waarop je moet letten. 

De huizenmarkt in Utrecht 

Als je het nog niet wist: Utrecht is de snelst groeiende van de grote steden in Nederland. Je zal begrijpen dat dat ook iets met het prijsniveau doet: een kwestie van vraag en aanbod. Neem daarom ook goed de tijd om te oriënteren. Richt je niet op één website voor huizen die te koop staan, maar kijk breder. Stap ook eens binnen bij een makelaar in Utrecht en ga het gesprek aan. Je kan hen ook een zoekopdracht geven. Op een gegeven moment heb je een beeld van de markt. Zo zal je bijvoorbeeld zien dat huizen in bepaalde wijken heel snel worden verkocht, en dat het in andere wijken wat langer duurt. Vervolgens is het dan wachten op het huis dat voor jou gebouwd lijkt te zijn én betaalbaar is, want uiteraard had je ook al laten berekenen wat jouw budget is.

Je eerste huis in Utrecht kopen: tips van Makelaar Utrecht