Wistjij
Image default
Woningen

Is zonne-energie interessant voor u?

Als u denkt aan het gebruik van zonne-energie in uw huis bestudeer dan ook de onderstaande vragen. Wij van Zonnepanelen Winterswijk krijgen vaak veel vragen over het rendement van zonnepanelen en hebben dit voor u op een rijtje gezet.

 • Begin met het bestuderen van uw energierekening om te zien hoeveel energie u het afgelopen jaar heeft verbruikt en wat het kost. Kijk welk deel van de totale rekening is voor “gemeten” elektriciteit of kilowattuur (kWh) en wat er voor andere zaken is, zoals de leveringskosten. Zelfs als u het aantal kilowattuur dat u bij het nutsbedrijf koopt vermindert, moet u nog steeds de vaste kosten van het nutsbedrijf betalen, zoals leveringskosten of administratieve kosten.
 • Evalueer hoe u energie gebruikt en zoek naar manieren om het elektriciteitsverbruik in uw huis te verminderen. Maak uw huis en apparaten energiezuiniger en zorg ervoor dat uw huis goed weerbestendig is om uw energiebehoefte te verminderen.
 • Bedenk hoe lang u van plan bent in uw huis te blijven. Een residentieel zonnesysteem is ontworpen om minstens 20 jaar op een huis te blijven. Leases en PPA’s zijn over het algemeen lange termijn; sommige duren 20 jaar. Als u denkt dat u in die tijd zou kunnen verhuizen, zoek dan uit hoe het installeren van een systeem uw vermogen om uw huis te verkopen zal beïnvloeden. Vraag het zonne-energiebedrijf over zijn beleid inzake de overdracht van het contract aan de nieuwe huiseigenaar na een verkoop, en bevestig dat wat het u vertelt hetzelfde is als wat er in het contract staat.
 • Zoek uit welke grootte systeem je nodig hebt om uw gemiddelde energieverbruik te voldoen. Leer over de verschillende producten die beschikbaar zijn in uw omgeving die zullen werken op uw huis. De aanpasbare calculator van het Ministerie gebruikt uw adres en gegevens die u verstrekt over een systeem om u te helpen bij het inschatten van de hoeveelheid energie die het zal produceren.
 • Zonne-energiesystemen gebruiken een of meer omvormers om gelijkstroom (DC) elektriciteit van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom (AC) elektriciteit die wordt gebruikt door uw apparaten en stopcontacten. De hoeveelheid stroom die u krijgt van een zonnepaneelsysteem is afhankelijk van:
  • het gemiddelde aantal uren direct, zonlicht zonder schaduw dat uw dak jaarlijks krijgt
  • de helling (hoek), de leeftijd en de staat van het dak en de kompasrichting van het dak.
  • de omvang en de kracht van uw systeem
  • omgevingsfactoren zoals sneeuw, stof of schaduw die het systeem kunnen bedekken
 • Neem contact op met uw nutsbedrijf om te zien welke afspraken het maakt met huiseigenaren die zonne-energie produceren. Uw nutsbedrijf kan gebruik maken van “netmeting”, wat u betaalt of u krediet geeft voor overtollige stroom die uw systeem gedurende de dag produceert en terugkeert naar het elektriciteitsnet.
 • Als u een vereniging van huiseigenaren heeft, zoek dan uit of u de goedkeuring nodig heeft om een systeem te installeren.

Wilt u meer informatie over zonnepanelen?