Wistjij
Image default
Woning en Tuin

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Maximaal 100% van de marktwaarde kan je financieren. Extra lenen kan door optimaliseren van taxatie⭐.

Een combinatie van factoren bepalen hoeveel hypotheek je kan krijgen. Een slordige 90% van de aspirant kopers bepalen hun hypotheek naar aanleiding van een werkgeversverklaring en vervolgens een berekening op internet. Weet jij dat je hierdoor jezelf wel 10% te kort kan doen?

Hogere taxatie en passende hypotheekrente

Voorbeeld van hogere hypotheek krijgen. Stel jij verdiend € 80.000,- per jaar bruto. Omdat de hypotheekrente 1,43% bedraagt kan je voor een rentevast periode van 10 jaar maximaal € 429.000,- aan hypotheek krijgen.

De 1,43% hypotheekrente is de werkelijke rente. Wat je nu moet doen is om te proberen om gemiddeld op 1,51% toetsrente te komen. Toetsrente is niet de werkelijke betaalde rente. Zet je namelijk 1 deel korter vast dan 10 jaar dan geld er een toetsrente van 5%. Hierdoor kan je minder lenen. Door nu de hoogte van de hypotheek aan te passen dat je op een toetsrente komt van 1,51% kan je € 451.000,- lenen. Je maakt dus 2 delen.

Twee delen optimaliseren

  • 1 deel van € 442.848, rentevast periode 10 jaar 1,43%
  • 1 deel € 10.152,-, rentevast periode 5 jaar

Bij een rentevast periode korter dan 10 jaar is de AFM toetsrente 5%. Door deze verdeling in gelddelen kan je € 451.000,- aan hypotheek krijgen.

Hogere taxatie méér hypotheek

Elk huis moet bij aankoop getaxeerd worden. Het is verstandig om bij 3 taxateurs te vragen wat de taxatiewaarde zal zijn. Hoe hoger de taxatie is des te meer hypotheek kan je krijgen. Uiteraard moet de maximale hypotheek op inkomen ook voldoende zijn.

Optimalisatie hypotheekrente

Door optimaliseren van de hypotheekrente en door de hoogste taxatie van een taxateur kan je vaak 10% meer lenen. Een lexwonen maximale hypotheekberekening gaat altijd uit van de woningwaarde en van optimalisatie hypotheekrente.

BKR verlaagt maximale hypotheek

Ga altijd voordat je een bezichtiging boekt je maximale hypotheek berekenen. Hoeveel je kan lenen hang ook af van de BKR. Al jouw betalingsverplichtingen en oude verplichtingen staan hier vermeld.

Heb jij achterstanden gehad dan is dat lastig kopen. Maak altijd een print screen van de zichtbare bedragen in de bkr en overhandig die aan jouw hypotheekadviseur.

Staat er € 1000,- in de bkr? Hierdoor kan jij € 6.000,- minder lenen.

Hoeveel moet ik bieden

Om een huis te kunnen kopen zal je hoger moeten bieden dan de vraagprijs. Lexwonen helpt je overbieden op een huis zodat je geen geld te kort komt. Hoger bieden dan de vraagprijs kan alleen als jij spaargeld hebt of overwaarde.

Overbieden is de norm. Je bied eigenlijk altijd meer dan de woningwaarde. Doe je dat niet dan kan je geen huis kopen. Heb jij je maximale hypotheek berekend door het optimaliseren van de hypotheekrente en op basis van de taxatiewaarde van de woning? Dan ben je goed bezig en weet jij exact hoeveel jij hoger kan bieden op een woning. Alleen op deze wijze kan je een huis kopen. Heb jij geen overwaarde of eigen geld?

Huis kopen van ouders

Ouderlijk huis kopen is één van de mogelijkheden om toch een eigen huis te kopen. Ik leg het je uit. Ouders hebben vaak overwaarde als ze minimaal 5 jaar in de huidige woning wonen. Als jij dan als kind zijnde het huis goedkoper kan aankopen dan is de hypotheek wellicht passend.

Huis van je ouders kopen betekend dat je eerst moet berekenen hoeveel je kan lenen. Omdat je het ouderlijke huis altijd goedkoper kan aankopen dan de marktwaarde kan je via Lexwonen.nl de kosten koper volledig meefinancieren in de hypotheek.

Kopen tot aan de WOZ-waarde

Huis kopen van ouders kan tot aan de WOZ-waarde. Dit wordt door de fiscus geaccepteerd. Past de hypotheek niet en moet het huis onder de WOZ-waarde verkocht worden?  Je gaat dan schenkbelasting betalen.

Wordt de woning € 100.000,- onder de WOZ-waarde verkocht dan betaald de ontvanger van de schenking 10% schenkbelasting. Ook dat vindt ik geen probleem als je zo goedkoop een huis kan kopen en dan ook nog zonder eigen geld.

Ouderlijk huis kopen een van de meest gevraagde hypotheken

Op dit moment zijn er veel vaders en moeders die hun kinderen helpen met een  hypotheek. Door middel van verkoop van woning van ouders aan hun kind is een groot probleem opgelost.

Al is dit voor eigen kind niet het favoriete huis. Ze hebben al heel veel overwaarde gekregen van ouders door goedkope aankoop huis. Voor de volgende maximale hypotheekberekening komt dit goed uit en kunnen ze veel meer lenen en veel meer overbieden op hun droomhuis. Ouderlijk huis kopen via Lexwonen betekend dat alle financiële aspecten en de koopakte voor jou geregeld wordt. En wel rechtstreeks bij onze notaris of een notaris naar jouw keuze.

Let op de koopakte als je huis van ouders koopt

Het voert nu te ver om dit te behandelen. Vermeld in ieder geval minimaal de WOZ-waarde als koopsom, ook als je daaronder koopt. In de koopakte moet dan minimaal vermeld worden:

Koper koopt van verkoper voor € (bedrag Woz). Gedeelte van de koopsom wordt middels een schenking van € (nader in te vullen) verrekend. De schenking en de koopsom zal worden verrekend op de datum van de juridische overdracht.